Prima pagină » Culinar » Rețetă cu obrăjorii de porc – Iată cum poți face un preparat fraged și delicios, demn de un restaurant

Rețetă cu obrăjorii de porc – Iată cum poți face un preparat fraged și delicios, demn de un restaurant

26 aug. 2025, 12:25, 1 ,
Redacția BZI în Culinar

Deși românii consumă adesea carne de porc, nu toți sunt familiarizați cu obrăjorii de porc, de aceea, venim în ajutor cu o rețetă delicioasă pentru a vedea cât de buni sunt, ideală pentru întreaga familie.

Cu un gust bogat și o textură fragedă, acest preparat cucerește prin simplitatea ingredientelor și prin complexitatea aromelor sale.

Rețetă cu obrăjorii de porc

Pentru a pregăti cei mai buni obrăjori de porc, ai nevoie de ingrediente de calitate și de o gătire lentă, care să scoată la iveală întreaga savoare a cărnii. Pentru patru porții vei avea nevoie de aproximativ 1 kg de obrăjori de porc curățați de tendoane, de 2 cepe mari, de 3-4 morcovi, de 2 rădăcini de păstârnac, de 2-3 căței de usturoi, de 1 frunză de dafin, de 2 linguri de pastă de roșii, de 300 ml de vin roșu sec, de 500 ml supă clară de legume, de sare, piper proaspăt măcinat și câteva linguri de ulei.

Poți adăuga și câteva crenguțe de cimbru sau rozmarin pentru un plus de aromă. Începe prin a pregăti carnea: curăță obrăjorii bine, șterge-i cu șervețele absorbante și asezonează-i cu sare și piper. Într-o tigaie încinsă cu puțin ulei, rumenește carnea pe toate părțile pentru a căpăta o crustă frumoasă.

Taie și legumele grosier, apoi călește-le în aceeași tigaie, astfel încât să absoarbă gustul cărnii. Adaugă și pasta de roșii și vinul roșu, apoi lasă-le pe foc câteva minute până când se evaporă alcoolul. Pune tot amestecul făcut într-o oală sau într-un vas de fontă cu capac, apoi completează cu supa de legume, frunza de dafin și ierburile aromatice și lasă carnea să fiarbă la foc mic sau să se gătească în cuptor la 160 de grade Celsius pentru 2 ore.

Spre final, asezonează cu sare și piper. Află cum poți prepara și un stufat de porc delicios.

Cum îi poți servi și câteva trucuri

Obrajii de porc gătiți corect se topesc în gură și pot fi serviți alături de multe garnituri. Piureul de cartofi cu unt și lapte este alegerea clasică, însă la fel de bine merge și un piure de țelină sau păstârnac, ori legume coapte precum morcovi caramelizați și sparanghel.

Sosul rezultat din gătirea obrăjorilor nu trebuie irosit, ci îl poți strecura și reduce pentru a-l transforma într-o glazură intensă și aromată, perfectă pentru a fi turnată peste carne. Un sfat util este să nu grăbești procesul de gătire. Cu cât obrăjorii sunt gătiți mai lent, cu atât devin mai fragezi.

De asemenea, este important să folosești un vin de calitate, întrucât aroma acestuia se va simți în preparatul final. Dacă nu vrei să folosești alcool, poți înlocui vinul cu un suc de struguri neîndulcit sau cu supă concentrată de vită.

Pentru un plus de savoare, poți adăuga câteva bucăți de slănină afumată la legume, întrucât acestea vor da o notă deosebită sosului. În cazul în care vrei să pregătești această rețetă pentru o ocazie specială, obrăjorii pot fi gătiți cu o zi înainte și încălziți ușor în sosul propriu înainte de servire.

Această rețetă pentru obrăjorii de porc este o alegere inspirată pentru cei ce vor să încerce ceva deosebit și să impresioneze printr-un preparat rafinat, dar accesibil.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii
  • O reteta cu fudulii de porc cam pe cand? Ca sa stiti, gustul e identic cu al pl de om si mirosul, bineinteles😋

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025