O ciorbă de văcuță cu borș este un preparat îndrăgit de toată lumea, pentru gustul său delicios și pentru cât de ușor de realizează.
Acest preparat hrănitor și gustos se poate întâlni aproape oriunde, dar rețeta tradițională românească are un farmec aparte, ce greu poate fi replicat.
Iată cum faci o ciorbă de văcuță cu borș delicioasă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de carne de vită cu os, de 2 morcovi, de 2 cepe, de 1 rădăcină de păstârnac, de 1 rădăcină de țelină potrivită, de 1 ardei gras, de 2 cartofi, de 200 ml de roșii pasate sau de 3 proaspete tăiate, de 1 legătură de pătrunjel, de 1 legătură de leuștean, de puțin ulei de floarea soarelui, de 1 linguriță de boia dulce, de 200 ml borș, de 1 lingură de orez și de sare și piper după gust.
Se spală carnea de vită foarte bine și se pune la fiert într-o oală mare cu minim 2 litri de apă rece. Se fierbe timp de aproximativ 2 ore la foc mic, spumând de fiecare dată când este nevoie, până când este bine fiartă. Între timp, se curăță și se taie mărunt morcovii, păstârnacul, țelina, ardeiul gras și ceapa.
Când carnea este aproape fiartă, scoate-o din oală, las-o la răcit, dezoseaz-o și apoi taie-o în bucățele mici. Se adaugă legumele tăiate în oala cu supă și se fierbe la un foc mediu până când se înmoaie legumele.
Curăță acum și taie cartofii în cuburi, apoi adaugă-i în oală împreună cu orezul. Continuă să fierbi totul până când cartofii sunt aproape gata, apoi adaugă roșiile alese si boia dulce. Se toarnă borșul și se mai fierbe încă câteva minute, adaugând și sare și piper după gust. Oprește după focul și adaugă verdeața tocată fin.
Sfaturi pentru un preparat perfect
Pentru o ciorbă gustoasă este esențial să folosești carne de vită cu os, precum un rasol, coastele sau pieptul. Osul oferă un plus de savoare și colagen, lucru care îmbogățeste textura ciorbei. Dacă vrei o variantă mai slabă, poți opta pentru pulpă, dar este indicat să adaugi câteva bucăți cu os pentru un gust deosebit.
Carnea trebuie tăiată în bucăți potrivite și fiartă la foc mic, spumând de multe ori, astfel încât să obții un lichid clar. Ideal este să o fierbi cu capacul semi-deschis, astfel încât să nu tulburi zeama. În cazul în care te grăbești, pentru că durează aproximativ 2 ore să fiarbă carnea, poți utiliza o oală sub presiune, însă gustul nu va fi la fel de savuros ca în varianta clasică.
Legumele trebuie adăugate treptat, cele tari imediat ce carnea este aproape gata, iar cele mai fragede mai târziu, iar dimensiunea lor ar fi bine să fie uniformă. Utilizarea unui borș de casă acru este ideală, dar poți utiliza și un borș cumpărat, dacă este de calitate. Borșul se fierbe separat, apoi se adaugă în ciorbă, nefiind indicat să îl adaugi direct în ciorbă.
În același timp, o lingură de pastă de roșii poate intensifica gustul și culoarea, iar puțin usturoi zdrobit oferă o aromă deosebită.
O ciorbă de văcuță cu borș este ideală pentru o masă copioasă împreună cu familia, indiferent de momentul zilei sau de anotimp.