Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru o ciorbă de salată cu slănină delicioasă – Preparat tradițional, simplu și gustos

Rețeta pentru o ciorbă de salată cu slănină delicioasă – Preparat tradițional, simplu și gustos

25 nov. 2025, 14:28,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta pentru această ciorbă de salată cu slănină merită încercată măcar o singură dată, întrucât este cu adevărat delicioasă, simplu de făcut și foarte hrănitoare.

Ai nevoie de ingrediente simple, dar pline de savoare, iar combinația dintre salata verde și slănina rumenită oferă o aromă cu adevărat inconfundabilă.

Rețeta pentru o ciorbă de salată cu slănină delicioasă

Pentru rețeta tradițională ai nevoie de 2 căpățâni mari de salată verde, tăiate fideluță, de 150 grame de slănină afumată, tăiată cubulețe, de 1 ceapă mare, de 2 căței de usturoi, de 2 litri de apă, de 1 lingură de oțet, de 200 ml smântână pentru gătit, de 1 ou, de 1 lingură de făină și de sare și piper.

Începe prin a rumeni slănina în oală până devine aurie și lasă grăsimea necesară pentru aromă. În această grăsime, călește ceapa tocată mărunt, apoi usturoiul zdrobit. Când legumele devin sticloase, se adaugă salata verde și se amestecă bine până scade în volum.

Completează cu apă și lasă la fiert pentru aproximativ 10-12 minute, exact cât să se frăgezească salata fără să se dezintegreze. Separat, mixează smântâna cu oul și făina, iar compoziția se temperează cu câteva polonice din zeama fierbinte.

Toarn-o apoi în oală și se potrivește gustul cu sare, piper și o lingură de oțet, care echilibrează perfect dulceața salatei. Ciorba trebuie lăsată să dea un clocot ușor, pentru a deveni cremoasă și stabilă. Dacă vrei o ciorbă mai acrișoară, poți înlocui oțetul cu borș.

Pentru o aromă mai deosebită, poți adăuga câteva fire de mărar la final, iar dacă slănina este mai grasă, poți scoate o parte din grăsime înainte de a adăuga ceapa, pentru a menține echilibrul preparatului. Află și ce alte rețete de supe și ciorbe poți face din Ardeal.

Variantă mai sățioasă, cu un gust mai intens de afumătură

Pentru această variantă vei avea nevoie de 2 salate mari, de 200 grame de costiță afumată tăiată bucăți, de 100 grame de slănină, de 1 ceapă roșie, de 1 morcov mic, de 2 căței de usturoi, de 2,5 litri de apă, de 250 ml borș acru, de 2 ouă, de 150 ml de smântână, de 1 praf de sare și de piper.

Începe prin a rumeni slănina și costita, până când se formează o crustă aromată. După aceea, adaugă ceapa și morcovul, tocate fin, călește-le timp de 2 minute, apoi pune usturoiul. Salata verde se adaugă treptat, și se lasă să se înmoaie în grăsimea aromată.

Toarnă apa și lasă să fiarbă totul pentru aproximativ 15 minute. Adaugă borșul în ultimele minute, suficient cât să aducă acea aciditate specifică rețetelor moldovenești. Separat, bate ouăle cu smântâna și temperează cu zeama fierbinte, apoi integrează-le în ciorbă, amestecând constant ca să nu se coaguleze.

La final, condimentează cu sare și piper, iar opțional, poți adăuga și usturoi crud pisat pentru un plus de intensitate. Dacă vrei ca ciorba să fie mai acrișoară, mărește cantitatea de borș. Pentru un gust mai bogat, poți adăuga și o lingură de unt în momentul călirii legumelor.

Află cum poț face și o ciorbă de varză dulce cu smântână.

Rețeta aceasta de ciorbă de salată cu slănină merită cu siguranță încercată măcar o singură dată, întrucât este un preparat tradițional apreciat, fie ea simplă, sau mai bogată în afumătură.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025