Prima pagină » Culinar » Rețete de supe și ciorbe din Ardeal – Preparate simple și delicioase, ideale pentru orice ocazie

Rețete de supe și ciorbe din Ardeal – Preparate simple și delicioase, ideale pentru orice ocazie

13 nov. 2025, 14:52,
Redacția BZI în Culinar

Aceste rețete de supe și ciorbe din Ardeal păstrează savoarea și autenticitatea bucătăriei românești de altădată, de aceea, merită cu siguranță încercate.

Aromate, consistente și hrănitoare, aceste preparate au fost transmise din generație în generație, fiind nelipsite de pe mesele de sărbătoare sau din zilele reci de iarnă.

Iată câteva idei de rețete de supe și ciorbe din Ardeal

O rețetă clasică de ciorbă ardelenească este cea cu afumătură și smântână. Pentru această rețetă vei avea nevoie de aproximativ 500 de grame de afumătură, de 2 morcovi, de 1 rădăcină de pătrunjel, de 1 ceapă mare, de 1 jumătate de țelină, de 2 cartofi și de 1 ardei gras. Curăță legumele și taie-le în cuburi, apoi pune-le la fiert în apă cu un praf de sare.

Când legumele sunt aproape fierte, adaugă afumătura fiartă separat și mai lasă să dea în câteva clocote. Secretul acestei ciorbe stă în dresul final, pentru care se amestecă 200 de ml de smântână grasă cu 1 gălbenuș și puțină zeamă de lămâie fierbinte, apoi se toarnă în oală, amestecând continuu. La final, presară leuștean sau pătrunjel verde.

Află cum poți să faci și o ciorbă de vită cu legume.

O altă rețetă tradițională din Ardeal este supa de găluște cu griș, nelipsită la mesele de duminică. Pentru o oală mare vei avea nevoie de 2 morcovi, de 1 ceap, de 1 bucată mică de țelină și de 1 ardei. Fierbe-le în 2 litri de apă cu sare, până când devin moi, apoi, separat, bate 2 ouă, adaugă griș în ploaie până când obții o compoziție moale, dar nu lichidă.

Cu o linguriță umezită, formează găluștele, care se pun direct în supa clocotită și se lasă să fiarbă la foc mic. Adaugă 1 lingură de ulei pentru ca găluștele să rămână pufoase și asezonează cu pătrunjel verde.

Alte rețete delicioase

Pentru ciorba de fasole, se lasă boabele la înmuiat peste noapte, apoi se fierb în apă rece, schimbând apa de două ori pentru a elimina substanțele care dau balonare. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă legumele tocate, morcov, țelină, ceapă și ardei și bucăți de afumătură fierte separat.

Condimentează cu foi de dafin, piper și un praf de boia dulce. Spre final, adaugă bulion de casă și mai lasă să dea în clocot aproximativ 10 minute. Se servește fierbinte, cu ceapă roșie și pâine de casă.

Pentru ciorba de perișoare amestecă carne tocată de porc, cu orez, ou, sare și piper, iar din această compoziție se modelează biluțe mici. Acestea se fierb în supa de legume, apoi se drege totul cu un amestec de smântână și gălbenuș.

Spre deosebire de alte zone, ardelenii folosesc mai multă smântână și mai puțin borș, obținând o ciorbă densă, cremoasă și plină de aromă. Află cum poți să faci și o ciorbă de văcuță cu borș.

Un alt preparat mai puțin cunoscut, dar foarte gustos, este ciorba de lobodă. Se prepară din frunze tinere de lobodă, morcovi, orez și ceapă, iar la final se adaugă puțină smântână sau iaurt pentru o textură fină. Este o ciorbă ușoară, dar hrănitoare, bogată în vitamine și minerale.

Aceste rețete de supe și ciorbe din Ardeal sunt cu adevărat gustoase, sănătoase și simplu de făcut, de aceea, merită cu siguranță încercate.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025