Această rețetă de pâine boierească aduce în bucătărie gustul pâinii coapte în casă, cu coajă crocantă și miez pufos, exact ca în trecut.
Este făcută din ingrediente simple și trebuie modelată cu răbdare, însă rezultatul va fi unul delicios, ideal pentru orice masă de familie sau chiar pentru o masă de sărbătoare.
Rețeta de pâine boierească
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de făină albă, de 200 ml de lapte cald, de 10 grame de drojdie proaspătă, de 2 lingurițe de zahăr, de 1 ou, de 1 linguriță de sare, de 50-55 grame de unt și de puțină făină albă pentru modelat.
Pentru decor vei avea nevoie de 1 linguriță de lapte, de 1 gălbenuș și după preferințe, de mac, susan, sau de ambele.
Începe prin a cerne făina și pune-o într-un bol încăpător pentru frământat. În mijlocul ei se face o adâncitură, unde trebuie să pui drojdia mărunțită, untul tăiat mărunt, oul și zahărul. Presară sarea pe făină, în jurul adânciturii, astfel încât să nu intre în contact direct cu drojdia.
În mijlocul vasului toarnă puțin din laptele cald, apoi amestecă ingredientele până la omogenizare. Adaugă treptat și restul laptelui și încorporează toată cantitatea de făină, până când aluatul devine unul elastic, nelipicios.
Frământă în continuare pentru câteva minute, apoi acoperă vasul cu un prosop de bucătărie sau servețel de bumbac și pune vasul la căldură, ferit de curenții de aer. Când acesta și-a dublat volumul, răstoarnă-l pe blatul cu făină, mai frământă-l puțin pentru a elibera bulele de aer și împarte-l în 4 bucăți egale.
Află cum poți face și niște crutoane delicioase la cuptor.
Iată și pașii următori
Din 3 bucăți de aluat se fac suvițe pe care trebuie să le împletești în 3 (împletitură normală), sigilează apoi în ambele capete și pune împletitura de aluat în tava tapetată cu hârtie de copt sau cu puțin ulei. Acoperă apoi din nou cu un prosop sau servețel și las-o puțin la odihnit.
Din cea de-a patra bucată se mai fac încă 3 suvițe mai subțiri, se împletesc la fel, apoi se pune pe mijlocul împletiturii din aluat care este pusă deja în tava de copt. Întinde apoi capetele împletiturii mici și ascunde-le sub capetele împletiturii de dedesubt.
Acoperă din nou pâinea și las-o la crescut până când ajunge la marginea de sus a tăvii de copt. După ce a crescut, unge cu un penson cu gălbenuș de ou cu puțin lapte, apoi decorează cu mac și cu susan. Pune pâinea la cuptor la o temperatură medie, până când se rumenește frumos pe toate părțile.
Dacă vrei ca preparatul să iasă perfect, este important să ții cont de câteva lucruri. Un prim aspect important este să nu frămânți foarte mult aluatul, precum cel de cozonac, întrucât nu va mai fi foarte pufoasă.
De asemenea, ca aluatul să crească repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar laptele cald, dar nu fierbinte. Este imoirtant și să sigilezi bine împletiturile la capete, astfel încât să nu se desprindă atunci când vor crește.
Indiferent dacă o prepari pentru o masă festivă sau pentru micul dejun zilnic, o pâine boierească este opțiunea ideală, fiind cu adevărat delicioasă și foarte aromată.