Un panettone cu fistic este o delicatesă culinară față de cel clasic cu fructe sau comparativ cu tradiționalul nostru cozonac.
Acesta se consumă cel mai des în perioada sărbătorilor, așadar, este ideal pentru sărbătorile pascale. Datorită gustului său deosebit, va fi adorat de către toată familia.
Iată cum prepari un panettone cu fistic
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 250 ml de lapte, de 20 grame de drojdie proaspătă, de 9 lingurițe de zahăr, de 3 ouă, de 600 grame de făină, de 1 linguriță de sare, de 80 ml de ulei, de 200 grame de pastă de fistic, de fulgi de ciocolată după bunul plac, de încă 30 grame de făină, de 30 grame de unt și de încă 1 ou.
Se pune drojdia și zahărul în laptele cald și se amestecă până când se dizolvă. Într-un bol se adaugă ouăle, amestecul cu drojdie, sarea, făina și se începe frământarea. Adaugă pe marginea bolului uleiul, iar când se formează coca adaugă și câți fulgi de ciocolată dorești.
După ce aluatul a devenit omogen și nelipicios, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la dospit pentru aproximativ 2 ore. Se pune apoi pe blatul de lucru, care este presărat cu făină și se întinde într-o foaie potrivită ca și grosime. Se pune pasta de fistic și se nivelează uniform, apoi se rulează ca o ruladă și se aduce la o formă de melc, astfel încât să aibă formă rotundă.
Se transferă aluatul într-o cratiță înaltă tapetată cu hârtie de copt, se mai lasă la dospit încă două ore, apoi se crestează aluatul în formă de cruce și se pune unt în crestăturile făcute.
Preîncălzește cuptorul la 150 de grade și se lasă la copt pentru aproximativ 45 de minute.
Cum faci o cremă delicioasă de fistic chiar la tine acasă
Pentru a o prepara vei avea nevoie de 150 grame de miez crud de fistic, de 200 ml lapte gras, de 30 grame de unt nesărat, de 15 grame de zahăr pudră și de 100 grame de ciocolată albă.
Se pune într-o oală apă la fiert și se adaugă fisticul, lăsându-l să fiarbă pentru aproximativ 5 minute din momentul în care apa dă în clocot. În acest mod, fisticul va fi foarte ușor de curățat de coji.
După acest timp, se scoate fisticul din apă, se scurge foarte bine de apă și se pune pe un prosop curat de bucătărie. Se freacă bine fisticul cu prosopul, astfel încât să se desprindă cojile, apoi se îndepărtează cojile ușor. Adaugă acum fisticul într-un blender împreună cu 60 ml de lapte și cu 1 lingură de zahăr pudră.
Se mixează totul până când se transformă într-o pastă netedă. Se pune apoi lapte rămas într-o cratiță, se adaugă untul, ciocolata albă și se amestecă constant. După ce s-a topit ciocolata, se oprește focul și se lasă la răcorit puțin înainte de a se folosi. Această cremă poate fi folosită atât pentru panettone, cât și pentru o varietate mare de deserturi, fiind absolut delicioasă.
Un panettone cu fistic îți va face sărbătorile mai speciale, fiind mult mai gustos și deosebit față de un cozonac clasic.