Rețeta pentru sarmale de post fără ciuperci este o alegere ideală pentru cei ce țin post, pentru vegetarieni sau pentru persoanele care își doresc un preparat mai sănătos.
Chiar dacă nu conțin carne sau ciuperci, aceste sarmale sunt la fel de gustoase și de consistente, dacă sunt pregătite cu atenție și cu ingrediente bine alese.
Rețeta de sarmale de post fără ciuperci
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 varză murată mare sau de varză dulce opărită în apă cu sare, de 200 grame de orez, de 2 morcovi mari, de 2 cepe mari, de 1 ardei gras roșu sau galben, de 200 ml suc de roșii sau de pastă de tomate diluată, de 6 lingurițe de ulei, de 1 linguriță de boia dulce, de ½ linguriță de cimbru uscat, de 2-3 foi de dafin, de câteva crenguțe de mărar sau de pătrunjel, de apă caldă, de sare și piper după gust. De asemenea, poți utiliza și foi de viță de vie.
Începe prin a curăța ceapa, morcovul și ardeiul, apoi toacă-le foarte mărunt. Morcovul se poate da și printr-o răzătoare mică. Într-o tigaie mare se pune la încins uleiul și se călește ceapa, morcovul și ardeiul pentru aproximativ 5 minute, până când se înmoaie. Se adaugă și orezul și se amestecă bine timp de aproximativ 3 minuute, apoi se adaugă sare, piper, boia și cimbru.
Toarnă acum și jumătate din sucul de roșii și lasă totul pe foc mic pentru maxim 5 minute. Desfă frunzele de varză și taie-le nervurile groase, apoi ia câte o lingură de compoziție și rulează sarmalele. Resturile de varză se toacă și se așează pe fundul unei oale mari.
Așează sarmalele în straturi în oala aleasă și presară printre ele frunzele de dafin și verdeața.
Cum termini rețeta și câteva sfaturi
Toană deasupra și restul de suc de roșii rămas și apa caldă, cât să se vadă, dar să nu le acopere de tot.
Acestea trebuie fierte la foc mic pentru aproximativ 2 ore, acoperite cu un capac. Dacă vrei să le faci la cuptor, trebuie lăsate în jur de 3 ore, la 180 de grade. Acestea se servesc calde, cu mămăligă și cu ardei iute, sau cu o lingură de smântână vegetală sau iaurt de soia, pentru un plus de gust.
Orezul cu bob rotund și varza murată sunt ingredientele de bază, care este necesar să fie de o bună calitate. Un sfat important pentru gătire este că atunci când călești orezul și legumele în tigaie, este necesar să asezonezi foarte bine cu sare și piper totul. Nu trebuie să omiți să pui foi de dafin și verdețuri între straturi, întrucât le poate oferi o aromă cu adevărat deosebită sarmalelor de post.
Pentru a avea parte de un preparat perfect, este important să alegi o varză cu foi subțiri, translucide, fine. De asemenea, este important să o speli în câteva ape reci și să o lași la scurs dacă este mult prea acră sau sărată. Iată ce desert de post poți face, pe lângă acest preparat delicios.
Rețeta de sarmale de post fără ciuperci este o alternativă perfectă pentru cei ce nu le pot consuma pe cele clasice, acestea având tot un gust cu adevărat deosebit.