Culinar

Rețete cârnați de casă ungurești: Secretele unor cârnați absolut senzaționali

Publicat: 17 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețete cârnați de casă ungurești Secretele unor cârnați absolut senzaționali
Bunica folosea pentru condimentarea cârnaților paprica dulce și iute

Odată ce se apropiau sărbătorile, bunica se apuca de preparat cârnați, uneori îi făcea după rețeta tradițională, alteori după rețete cârnați de casă ungurești. Făcea ce făcea bunica, dar obținea cei mai delicioși și aromați cârnați. Pregătiți din carne de porc, condimentați cum doar bunica știa, cârnăciorii nu lipseau de pe masa de Crăciun.

Când pregătea bunica cârnați după rețete ungurești se folosea de un ingredient secret pentru a obține acel gust ușor picant. De asemenea, pentru a pregăti cârnați de casă ungurești de culoare roșiatică și un pic iuți, specific zonei, ea adăuga paprica și boia.

retete de carnati de casa unguresti taiati pe un platou
Pentru a pregăti cârnați de casă ungurești de culoare roșiatică și un pic iuți, specific zonei, ea adăuga paprica și boia

Rețete cârnați de casă ungurești: Așa cum doar bunica știa să-i facă

Copilărind în Ardeal, bunica avea un vecin, ungur de altfel, de la care a învățat multe rețete ungurești. De acolo știe și cum să pregătească cei mai delicioși cârnați de casă ungurești. Acești cârnați nu sunt unii obișnuiți, mai poartă denumirea de cârnați tip csabai, care provine din zona de est a Ungariei. Zona fiind foarte renumită datorită acestui tip de cârnați.

Cu siguranță și cârnații pregătiți după rețeta tradițională moldovenești sunt extrem de delicioși, fiind foarte potriviți pentru pregătirea unei tochituri de porc cu cârnați. Însă, cârnații de casă ungurești au un gust aparte, mai deosebit.

Deosebit în acest tip de cârnați este faptul ca nu conțin decât carne de porc și slănină. Nu ai nevoie de diferite tipuri de carne pe care să le combini pentru pregătirea cârnaților, ca în cazul rețetei de cârnați de casă cu 10 kg de carne.

mai multi carnati unguresti pe o masa
Acești cârnați nu sunt unii obișnuiți, mai poartă denumirea de cârnați tip csabai

Bunica folosea pentru condimentarea cârnaților paprica dulce și iute, sare, chimen și usturoi. Bunica spunea mereu că vecinul o atenționa de fiecare dată să nu uite că acest tip de cârnați nu conține deloc piper, în cazul rețetei cârnaților de casă din 5 kg de carne, piperul este foarte indicat.

Pentru a obține acea aromă deosebită, provenită din zona ungurească este foarte important ca paprica să fie de bună calitate. Iuțeala oferită de rețeta cârnaților de casă ungurești se va obține exclusiv cu ajutorul papricii iute.

mai multi carnati unguresti pe o masa langa condimente
Deosebit în acest tip de cârnați este faptul ca nu conțin decât carne de porc și slănină

Cum umplea bunica cârnații de casă ungurești

Când toca carnea, bunica o amesteca cu slănină, condimentând-o foarte bine dar fiind atentă să nu formeze cocoloașe din mirodenii. Pentru a oferi acea aromă cărnii, bunica punea într-un bol sare, chimen și paprica, amestecându-le bine, ea le adăuga peste carne treptat, lingură cu lingură. Tot așa adăuga și usturoiul pisat.

Pentru a obține o compoziție ideală a cărnii, bunica o frământa cel puțin o oră. Până compoziția devenea complet omogenă.

Bunica de fiecare dată era foarte atentă cum umplea cârnații ungurești pentru ca aceștia să nu crape când se vor prăji sau coace. Pentru a umple carnații în intestine, ea alegea cele mai subțiri mațe de porc. Uneori folosea și mai groase precum intestinele de vită, dar în foarte rare situații.

Bunica nu făcea niciodată cârnați foarte groși și mari, conform rețetei cârnaților de casă ungurești, ea îi făcea de un diametru de circa 4 cm și o lungime de circa 25 cm.

De obicei, deliciul pregătit după rețete cârnați de casă ungurești era servit în familie, cu mămăliguță proaspătă, brânză și desigur, nelipsite erau murăturile asortate tăiate mărunt.

mai multi carnati de casa unguresti
Pentru a obține acea aromă deosebită, provenită din zona ungurească este foarte important ca paprica să fie de bună calitate
Adauga un comentariu