Economic Local

Rezultatele evaluării Start-Up Nation 2022 – Diaspora. Finanțare de până la 200.000 de lei pentru ieșenii din străinătate care vor să-și deschidă afaceri în țară

Publicat: 14 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rezultatele evaluării Start-Up Nation 2022  Diaspora. Finanțare de până la 200.000 de lei pentru ieșenii din străinătate care vor să-și deschidă afaceri în țară
O parte din ieșenii înscriși în programul Start-Up Nation Diaspora primesc finanțările

Primele rezultate la evaluarea dosarelor Start-Up Nation 2022 – Diaspora –Pilonul II au fost publicate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Un număr de 21 de proiecte din Iași, 79 din regiunea de nord-est și 441 la nivel național au fost aprobate la finanțare și trimise la contractare. Au mai rămas de evaluat 169 de dosare din regiunea Moldovei și 56 din Iași

O parte dintre ieșenii din Diaspora care vor să înființeze afaceri acasă, cu 40.000 de euro pentru fiecare, primesc finanțările de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Astfel, din cele 248 de dosare din regiunea Moldovei și 77 din Iași, depuse în programul Start-Up Nation Diaspora 2022 – Pilonul II, au fost evaluate 21 de proiecte din Iași și 79 din regiunea de nord-est. În total, 441 de dosare, depuse la nivel național și evaluate, au fost aprobate la finanțare și trimise la contractare.

„Pentru beneficiarii care au depus proiecte în Pilonul II –Diaspora am cam terminat evaluarea. Începem evaluarea dosarelor depuse de ieșeni în Pilonul I – național. Am trimis admiteri până la RUE 1.000 din cei aprobați pe SUN Diaspora, Pilonul II”, susțin specialiștii Agenției pentru IMM-uri din Iași, care evaluează dosarele din Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani și Vaslui.

În următoarea perioadă vor fi evaluate dosarele până la RUE 1.400, deci diferența de 400 de dosare.

Au fost publicate primele rezultate la evaluarea dosarelor din Start-Up Nation 2022 – Diaspora

După ce primesc decizia privind acceptarea de principiu la finanțare, ieșenii trebuie să respecte mai mulți pași, respectiv să acceseze aplicația informatică Granturi IMM Recover, de unde descarcă acordul de finanțare, îl semnează cu semnătură electronică, reîncarcă acordul de finanțare semnat și apoi transmit acordul de finanțare în aplicație, împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit).

Documentele vor fi transmise în maximum 20 de zile de la data primirii deciziei privind admiterea la finanțare, sub sancțiunea respingerii la finanțare. De asemenea, în situația în care solicitanții din Iași se consideră vătămați în ceea ce privește drepturile lor, pot depune contestații în termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ până la neîndeplinirea condițiilor din punct de vedere administrativ și al eligibilității, veridicității și conformității celor din formularul de înscriere online cu documentele justificative depuse.

Ieșenii pot depune contestații

Contestația se poate formula în orice etapă de implementare (verificare, semnare acord de finanțare, depunere decont, certificare cheltuieli, efectuare plăți, monitorizare, raportare). Pentru soluționarea contestațiilor se va constitui o Comisie de contestație din cadrul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Iași, formată din membri care nu au participat la procesul de verificare al formularului de înscriere pentru care s-a depus contestație.

Termenul de soluționare este de 10 zile lucrătoare de la data primirii contestației. Comunicarea soluționării contestației se va face prin intermediul aplicației informatice. Reamintim că, anul trecut, 1.648 de firme s-au înscris pentru finanțările de maximum 200.000 de lei la Pilonul II – Diaspora din cadrul Programului Start-Up Nation, ajuns la ediția a treia. Înscrierile în Pilonul II au fost prelungite anul trecut.

Se evaluează dosarele din Start-Up Nation 2022 – Pilonul I

Specialiștii Agenției pentru IMM-uri au început evaluările și pentru proiectele depuse în programul Start-Up Nation 2022 – Pilonul I. Din Iași au fost depuse 320 de dosare. Înscrierile în programul Start-Up Nation s-au finalizat pe 1 septembrie 2022, iar o listă cu aplicanții din Iași și din restul țării, în ordinea punctajelor obținute, a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (VEZI AICI LISTA APLICANȚILOR). Astfel, în bugetul de 1,3 miliarde de lei pentru Pilonul I s-au încadrat primii 6.517 aplicanți, în ordinea punctajelor obținute, dintr-un total de 15.319 solicitanți la nivel național.

Interesul pentru finanțările din acest program a fost mare, în Iași fiind deschise sute de afaceri de succes, cu banii primiți de la stat. Rezultatele la evaluarea Start-Up Nation 2022 – Diaspora sunt publicate de MAT.

Adauga un comentariu