Sanatate

Roinița: Beneficii terapeutice care te vor ajuta să scapi de stres

Publicat: 11 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Roinița Beneficii terapeutice care te vor ajuta să scapi de stres
Roinița se cultivă în grădini, fiind foarte ușor transformată în preparat curativ

Roinița are multe beneficii, fiind o plantă medicinală folosită încă din cele mai vechi timpuri. Aceasta este recunoscută datorită proprietăților sale calmante și sedative. Frunzele de roiniță au un miros deosebit, ușor de lămâie amestecat cu mentă. Roinița este una dintre cele mai cultivate plante medicinale de la noi.

Aceasta se cultivă în grădini, fiind foarte ușor transformată în preparat curativ. De cele mai multe ori, această plantă crește pe suprafețe mari deoarece poate fi ușor valorificată. Roinița este folosită în parfumerie și industria cosmetică.

roinita intr-un ghiveci
Roinița este recunoscută datorită proprietăților sale calmante și sedative

Roinița: Beneficiile terapeutice oferite de această plantă

Roinița este o planta benefică pentru numeroase afecțiuni, aceasta având proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, digestive și sedative. Planta are efecte benefice atunci când suferi de oboseală intelectuală, insomnii, dureri de cap sau tahicardie.

Mulți folosesc această plantă medicinală pentru a combate astenia și pentru reglarea activității sistemului nervos. De asemenea, este recomandată atunci când suferi de crampe și greață, mai ales când acestea sunt agravate de stres și tensiune.

Roinița favorizează eliminarea gazelor intestinale și a spasmelor. De asemenea, combate fenomenul de balonare. Preparatele din roiniță au efecte benefice asupra stomacului, stimulând producția de sucuri gastrice.

Mulți folosesc roinița datorită efectului sedativ pe care îl are asupra sistemului muscular oboist, prin relaxarea musculaturii suprasolicitate. Ceaiul de roiniță este remediul desăvârșit atunci când ai dureri premenstruale.

crema de roinita intr-un recipient pe o carte deschisa
Cremele de roiniță sunt benefice pentru menținerea stării de sănătate a pielii

Roinița: Capsule și tincturi pentru durerile reumatice

Capsulele de roiniță sunt benefice pentru tratarea bolilor de inimă. Medicii spun că roinița este o plantă excelentă pentru persoanele cu afecțiuni cardiace. Capsulele de roiniță pot îmbunătăți considerabil starea de sănătate a persoanelor ce suferă de boli de inimă.

Tincturile de roiniță sunt recomandate în caz de dureri reumatice și nevralgii și se pot prepara și acasă. De asemenea, tinctura este de folos dacă te înțeapă insectele. Pentru calmarea înțepăturilor inflamate se recomandă și băile cu frunze de roiniță. Infuzia de roiniță te ajută să obții o baie relaxantă care poate degresa și tenul.

Pentru a pregăti o tinctură terapeutică este necesar să amesteci 100 g frunze de flori de roiniță cu 200 ml alcool alimentar. Amestecul se agită foarte bine și se lasă într-un loc ferit de razele soarelui pentru două săptămâni. Ulterior, tinctura obținută trebuie filtrată și consumată aproximativ 20 de picături înainte de masă.

Cremele de roiniță sunt benefice pentru menținerea stării de sănătate a pielii. Aceasta are proprietăți antiseptice și cicatrizante, astfel dacă aplici local de 2-3 ori pe zi vei observa un rezultat foarte bun.

Vinul de roiniță este un amestec cu efect terapeutic. Amestecul se obține folosind 1000 ml vin și 300 g roiniță uscată. Amestecul se agită foarte bine și se pune la macerat pentru trei săptămâni. Ulterior, acesta este filtrat și depozitat în sticle sterile. Este recomandat de către terapeuți să fie consumat în cantități mici.

o cana de ceai pe o farfurie langa roinita pe o masa
Ceaiul de roiniță nu se consumă fierbine, acesta se bea după ce se răcorește

Cum prepari ceaiul de roiniță

Ceaiul din roiniță este un preparat foarte hidratant, care asigură numeroase beneficii aparatului urinar. De la primele căni de ceai, vei simți efectele antiseptice, laxative și diuretice pe care le are ceaiul de roiniță.

Pentru a pregăti un ceai bun de roiniță este necesar ca peste 250 ml de apă fiartă să adaugi două linguri de roiniță uscată.

Pentru ca ceaiul să fie gata, este nevoie să-l lași la infuzat timp de 10 minute după care se filtrează. Ceaiul nu se consumă fierbine, acesta se bea după ce se răcorește, eventual îl poți îndulci cu puțină miere de albine.

Pentru a folosi roinița în aromoterapie poți să achiziționezi din magazinele de specialitate ulei esențial de roiniță. Acesta este folosit în aromoterapie pentru a limpezi mintea, având în același timp un efect sedativ. De asemenea, uleiul de roiniță calmează bătăile inimii și palpitațiile. În plus, poți să-l folosești și pentru masaje relaxante, în special pentru a combate anxietatea și stresul.

o sticluta de ulei din roinita langa frunze de roinita
Uleiul din roiniță este folosit în aromoterapie pentru a limpezi mintea
Adauga un comentariu