Actualitate

România nu va combina vaccinurile anti-Covid-19. Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul 

Publicat: 06 iul. 2021
Valeriu Gheorghiță cu mască de protecție, la o conferință de presă
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinarea reduce de 25 de ori riscul unei spitalizări

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că România nu combină deocamdată vaccinurile împotriva COVID-19, pentru că nu sunt date suficiente despre siguranță.

CNCAV încurajează „vaccinarea fermă” cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când prima doză a fost vaccinul AstraZeneca, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Excepție fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

„Considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale (ale unor studii legate de combinarea vaccinurilor – n.r.) până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Medicul susține că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au participat destule persoane la studii: „practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”.

Astfel, România va folosi aceeași schemă de vaccinare, respectiv două doze de vaccin de la AstraZeneca (pentru cei care au primit prima doză din acest ser).

Trecerea prin Coronavirus nu ne protejează de o infectare cu tulpina Delta. Gheorghiță anunță șansele de reinfectare

„Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20 și 50 la sută. Practic avem un risc de 20-50 la sută să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala”, a declarat Gheorghiță.

Acesta subliniază că trecerea prin boală nu ne protejează de infecția cu tulpina Delta.

„În perioada următoare este cât se poate de clar faptul că trebuie să avem grijă la respectarea măsurilor pe care deja le știm de prevenție: mască de protecție, igiena mâinilor, respectarea distanțării fizice, aerisirea încăperilor și evitarea acelor zone aglomerate”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță acuză o campanie de fake news

Doar 0,1% dintre românii vaccinați cu ambele doze s-au infectat cu SARS CoV 2 de la debutul campaniei de imunizare din România, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Gheorghiță a declarat marți că în România circulă informații false și că numărul persoanelor infectate după vaccinare este mic, relatează Mediafax.

„23.814 persoane sau 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu minimum o doză au avut un test pozitiv. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze până la testul pozitiv este de 13 zile. În ceea ce privește persoanele vaccinate cu schema completa care au fost depistate cu infecție de la debutul campaniei de vaccinare până pe 4 iulie, 4.990 persoane sau 0,1% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2 au fost testate pozitiv”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Șeful campaniei de vaccinare a mai spus vaccinurile scad riscul de infectare de 20 de ori. „Trebuie să înțelegem că eficacitatea vaccinurilor, în mod deosebit dacă facem referire la vaccinurile pe bază de ARN mesager care sunt cele mai folosite în România, au procente de peste 95%. Ceea ce înseamnă, pe înțelesul tuturor, că vaccinurile scad riscul de infectare de cel puțin 20 de ori”, a precizat Gheorghiță. Potrivit studiilor, aproximativ 5% dintre persoane nu dezvoltă anticorpi în urma infectării sau după vaccinare.

Comentarii
Adauga un comentariu