Prima pagină » Actualitate » România primeşte refugiaţi ucraineni fără a impune o limită, în schimb SUA acţionează diferit. Klaus Iohannis: „Nu am de gând să refuz”
România primeşte refugiaţi ucraineni fără a impune o limită, în schimb SUA acţionează diferit. Klaus Iohannis: „Nu am de gând să refuz”

România primeşte refugiaţi ucraineni fără a impune o limită, în schimb SUA acţionează diferit. Klaus Iohannis: „Nu am de gând să refuz”

19 apr. 2022, 16:43,
în Actualitate

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a anunţat pe data de 24 februarie 2022 debutul operaţiunii militare pe teritoriul Ucrainei. Astfel, milioane de ucraineni au încercat să fugă din calea bombardamentelor şi s-au refugiat în ţările vecine.

Klaus Iohannis, în acest context al unui val uriaş de refugiaţi atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova, s-a deplasat la Chişinău unde a avut o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu, în data de 16 martie 2022. Şeful de la Cotroceni a făcut o declaraţie la acel moment în care transmitea vehement că nu va refuza pe absolut nimeni şi pe teritoriul ţării noastre vor fi primiţi toţi cei care caută sprijin.

„Vreau să fac o afirmație pe care am mai făcut-o, dar cred că este bine să spun acest lucru și aici. România va primi atâția refugiați câți vin! Nu am de gând, repet, nu am de gând să refuz nicio ucraineancă și niciun ucrainean care caută refugiu la noi. Iar cei care caută refugiu în Moldova, și aici capacitatea este depășită, vor fi toți primiți în România. Nu intenționez, nu intenționăm să aducem în discuție un număr sau o cotă. Este vorba despre valori în care credem, refugiații trebuie ajutați. Câți vin, atâția vor fi primiți și vor primi ajutorul și asistența ce li se cuvin. Este minim minimorum cât putem să facem pentru ucraineni în această perioadă extrem de dificilă și în această situație catastrofală în care au ajuns ei prin agresiunea Rusiei. Iar în ce privește aspectele practice, sigur, sunt nenumărate, dar noi am deschis hub-ul de la Suceava. Dacă va fi nevoie, vom deschide încă un hub, și încă unul, și încă unul, și oricâte tabere vor fi necesare, pentru a acomoda fluxul de refugiați. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu încurajez pe nimeni din Ucraina să-și părăsească casa și să vină încoace, dar toți cei care se simt amenințați de război și vor să vină la noi vor fi primiți”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Însă, preşedintele Klaus Iohannis a luat această decizie de a primi miile de ucraineni care caută refugiu de unul singur? S-a consultat cu membrii Parlamentului sau a întrebat cetăţenii români dacă sunt de acord? Sprijinul financiar din partea cui va fi, din partea statului sau din banii cetățenilor români?

SUA primeşte doar 125.000 de refugiaţi din întreaga lume

România primeşte refugiaţi fără a avea o cotă sau a aduce în discuţie un număr, pe când Statele Unite ale Americii impun o limită: 125.000 de refugiaţi din întreaga lume. Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o intervenţie în ceea ce priveşte subiectul refugiaţilor ucraineni şi a menţionat ca 100.000 de persoane sunt bine venite pe teritoriul SUA. Însă, dacă limita maximă este de 125.000 de refugiaţi din întreaga lume, cum vor intra cei 100.000 de ucraineni fără a modifica plafonul?

„Mulţi refugiaţi ucraineni vor dori să rămână în Europa, mai aproape de casele lor. Dar noi, de asemenea, vom primi 100.000 de ucraineni în Statele Unite, cu accent pe reunirea familiilor”, a transmis preşedintele SUA, Joe Biden.

Reamintim faptul că în luna septembrie a anului trecut, Joe Biden a menţionat că plafonul pentru refugiaţi, pentru programul de refugiaţi pentru întreaga lume ar fi de 125.000.

Un înalt oficial al administraţiei a menţionat: „De asemenea, voi nota că plafonul de 125.000 este pentru anul fiscal 2022. Iar acest angajament de 100.000 nu este, neapărat, legat de acel an fiscal, este un angajament mai larg. Dar voi spune că, ştiţi, avem încă o capacitate semnificativă, în cadrul celor 125.000, deci nu ne imaginăm, în prezent, necesitatea de a merge dincolo de acest plafon, în ceea ce priveşte cota de persoane, care ar veni că refugiaţi în acest an fiscal”.

Se va vedea câți refugiați ucraineni vor mai ajunge pe teritoriul României, în următoarele zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`