BZI LIVE

LIVE VIDEO – România Tradiţională! În Studioul BZI LIVE este programată o ediție-dialog despre un adevărat muzeu etnografic, un spaţiu care a fost consacrat valorilor şi tradiţiilor locale alături de, Cristina Ioana Axinia, director Centrul Cultural Ruginoasa – FOTO

Publicat: 29 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Joi, 30 septembrie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE este programată o editie-dialog despre un adevărat muzeu etnografic, un spaţiu care a fost consacrat valorilor şi tradiţiilor locale alături de, Cristina Ioana Axinia, director Centrul Cultural Ruginoasa, judeţul Iaşi. Producţia media va avea în prim-plan Centrul, inaugurat pe 28 aprilie 2013, în cadrul căruia funcţionează un punct muzeistic. Aflat în imediata vecinătate a Palatului Domnesc de la Ruginoasa, într-o elegantă locaţie, Centrul Cultural găzduieşte la parter un adevărat muzeu etnografic, un spaţiu care a fost consacrat valorilor şi tradiţiilor locale.

Aici sunt etalate şi puse în valoare obiecte de uz casnic şi gospodăresc, piese de port popular, având drept scop reprezentarea unei gospodarii tipic moldoveneasca. Acest muzeu a fost înfiinţat în scopul de a păstra şi conserva o adevărată zestre a artei populare a înaintaşilor noştri, având şi un rol educativ, patriotic, civic, estetic. Tematica expoziţiei prezintă evoluţia comunităţii săteşti din zonă, din punct de vedere istoric, etnografic cât şi din punct de vedere al vieţii spirituale; patrimoniul prezentat este de provenienţa locală, cuprinzând un valoros fond de obiecte.

Muzeul poate constitui un loc de interes pentru turiştii romani şi străini. Anual, în cadrul acestuia sunt organizate expoziţii temporare şi multe alte manifestări cultural-educative.

Tot la parter, acesta găzduieşte o expoziţie permanentă, realizată prin fonduri europene, ce pune în valoare tradiţiile şi datinele locale de Anul Nou, un punct muzeistic arheologic, unde sunt expuse piese arheologice din situl arheologic Ruginoasa care atestă locuirea zonei. Celelalte spaţii au fost consacrate valorilor şi tradiţiilor locale; sunt etalate, puse în valoare, obiecte de uz casnic şi meşteşugăresc, piese de port popular, care cândva erau mândria satului. „La etaj avem o expoziţie permanentă de arta bisericească veche, cărţi liturgice scrise în chirilica, icoane de patrimoniu, dar şi alte obiecte de interes local. Cu bogatul sau patrimoniu, muzeul poate constitui un loc de interes pentru turiştii romani şi străini; anual în cadrul muzeului sunt organizate expoziţii temporare şi multe alte manifestări cultural-educative.

Centrul Cultural este gazda unui Festival de Datini şi obiceiuri de Anul Nou, în fiecare an la data de 31 decembrie, a unui Târg al Meşterilor Populari aflat la a VII-a ediţie, dar şi a unei tabere de creaţie pentru tineri, pe perioada vacanţei de vară, aflată, deasemenea la a VII-a ediţie. Am realizat diferite dezbateri istorice, simpozioane, dar şi vernisaje ale unor picori din cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, şi multe lansări de carte. Am obinut numeroase premii la festivaluri internaţional de folclor, am obţinut titlul de , „Sat cultural al României” în 2016 şi 2018 . Anul acesta am primit din partea Consiliului Judeţean Iaşi „Distincţia de onoare” pentru promovarea tradiţiilor”, a reliefat Cristina Ioana Axinia.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu