National

Românii care riscă să rămână fără pensie. Iată ce spune noua lege

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii care riscă să rămână fără pensie. Iată ce spune noua lege
Cetățenii care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu vor trebui să aleagă pe care dintre ele dorește să o păstreze.

Iată românii care riscă să rămână fără pensie. Cetățenii care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu vor trebui să opteze pe care dintre ele dorește să o păstreze. Iată ce spune noua lege.

Românii care riscă să rămână fără pensie

Cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu venituri din salarii sau activități independente este permis de legislația actuală a pensiilor. Pensionarii pot să desfășoare activități ca persoane fizice autorizate (PFA), pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende și multe altele. Chiar dacă în acest an rămâne în vigoare legea care permite cumularea pensiei cu alte venituri, această cumulare se va raporta diferit la veniturile ce pot fi obținute sumultan cu pensia.

Românii își doresc să lucreze chiar și după ce au îndeplinit condițiile de pensionare. Cei care vor să facă asta trebuie să fie atenți la legislație, o prevedere a noii legi 360/2023 putând să îi lase pe unii dintre aceștia chiar fără pensii în acest an.

Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității. Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  1. soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  2. cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Lege nouă pentru pensia pe caz de boală

Potrivit Legii 360/2023, pensia de invaliditate se acordă persoanelor care au relizat stagii de cotizare contribuitive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, constatate conform legii, și a altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

Pensiile de invaliditate acordate de sistemul public sunt calculate pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, în funcție de gradul de invaliditate al acestora și de valoarea punctului de pensie. În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:

De gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;

De gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;

De gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă. O noutate în acest an este aceea că a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevăzute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale fiind asigurată de instituțiile în cauză.

Adauga un comentariu