Prima pagină » Sanatate » Românii, din ce în ce mai revoltați de „taxa pe boală.” Cât trebuie să plătească cei care au nevoie de concediu medical

Românii, din ce în ce mai revoltați de „taxa pe boală.” Cât trebuie să plătească cei care au nevoie de concediu medical

05 apr. 2024, 10:00,
BZI.ro, în Sanatate

Românii sunt din ce în ce mai revoltați de „taxa pe boală.” Este voba despre impozitul de 10% aplicat concediului medical. După mai multe dezbateri și discuții, Guvernul a aprobat joi, 4 aprilie 2024, o ordonanță de urgență pentru scutirea de la plata conceediilor medicale doar a anumitor categorii de pacienți precum cei cu afecțiuni oncologice, cazurile de urgență, mamele cu copii bolnavi și gravidele. ,,Taxa pe boală” rămâne valabilă pentru celelalte categorii de pacienți. Iată cât trebuie să plătească cei care au nevoie de concediu medical.

Românii, din ce în ce mai revoltați de „taxa pe boală”

Taxa pe boală a fost introdusă la 1 ianuarie 2024 prin așa-numita „ordonanță trenuleț” care a inclus numeroase măsuri fiscale. Angajații din România care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale/recuperare. De la 1 ianuarie, guvernul a introdus o nouă taxă, de 10% din salariu brut. Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Recent, Asociația pacienților cu afecțiuni cronice și-a exprimat revolta cu privire la actul normativ care taxează banii pe concediile medicale. Organizaţia care apără drepturile pacienţilor anunţă că va ataca „pe toate căile posibile” orice decizie care instituie impozit asupra sumelor încasate de bolnavii cronici în perioadele de concediu medical.

„Nu, domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetăţenilor acestei ţări şi nu pot fi tratate în alt fel! Şi, noi, cei din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, vrem să va reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt şi alte boli precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroză multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale.

Ca să nu mai menţionăm tuberculoză sau HIV/SIDA. Şi din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de şase luni sau doi ani. Să ştiţi că noi, pacienţii cronici nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine şi activi şi utili societăţii. Doar că uneori este imposibil.”, este mesajul transmis joi, 4 aprilie 2024, prim ministrului Marcel Ciolacu de către pacienţii cu boli cronice.

Ce pacienți vor fi scutiți de plata taxei pe concediul medical

Marcel Ciolacu a anunțat joi în ședința de Guvern o Ordonanță de urgență pentru scutirea de la plata contribuţiei pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a cazurilor de urgenţă.

„Începem astăzi prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.”, a anunțat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Românii sunt în continuare revoltați de așa-numita taxă pe boală și de faptul că trebuie să plătească în situația în care au nevoie de concediu medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *