Românii care vor să aibă economii și își țin banii în bănci pierd banii fără să știe. Conform datelor existente pe piață, randamentul la economii este mai mare dacă alegi să investești în titluri de stat.
Românii care cumpără titlurile de stat oferite de oficiali se pot îmbogăți pentru că există dobânzi atractive neimpozabile. Statul român a scos în acest moment o nouă tranșă de titluri de stat prin care își dorește să strângă bani la buget.
Românii pierd bani fără să știe! Tu știi unde e cel mai sigur loc pentru economii?
În contextul în care titlurile de stat oferite de Ministerul Finanțelor vin cu dobânzi atractive, băncile din România răspund cu oferte promoționale tot mai tentante pentru depozitele la termen. Pentru cei care caută randamente competitive, unele instituții bancare propun dobânzi care depășesc 5% sau chiar 6% pe an, în funcție de perioada aleasă și de canalul de constituire.
Raiffeisen Bank, de exemplu, a lansat o ofertă pentru clienții care aleg să își constituie un depozit pe patru luni prin intermediul aplicației Smart Mobile. Aceștia pot beneficia de o dobândă de 6% pe an la economiile în lei și de 2% pentru cele în euro, conform informațiilor publicate de Economică.net.
Și Banca Comercială Română vine cu o ofertă promoțională valabilă până pe 20 iunie 2025. Cei care dețin statutul Max sau Max Înveşt în cadrul programului de beneficii și își plasează economiile în depozite pe cinci luni prin platforma George primesc o dobândă anuală de 6%, pentru sume nou depuse în lei.
În cazul ING Bank, clienții care aleg să constituie un „Depozit Bonus” în lei cu sume noi, de până la 5 milioane de lei, primesc 4,9% pe an pentru o perioadă de patru luni. Depozitul este disponibil doar din contul ING Economii. Dacă beneficiarul nu are activ un card ING Complet cu încasări recurente, dobânda pentru sumele noi scade la 4,4%.
TBI Bank vine cu una dintre cele mai agresive oferte de pe piață: o dobândă de 6,60% pe an pentru depozitele pe cinci luni. Pentru alte durate, între o lună și un an, dobânzile variază între 6,25% și 6,40%.
CEC Bank, pe de altă parte, oferă cel mai mare randament la depozitele pe termen de un an, unde dobânda ajunge la 5,25% pentru economiile în lei.
Ce dobânzi oferă titlurile de stat
Titlurile de stat reprezintă un mod prin care guvernele naționale pot atrage bani din economie pentru a-și susține cheltuielile publice. Practic, prin aceste instrumente financiare, statul se împrumută de la populație sau de la investitori instituționali, angajându-se să returneze suma primită la o dată stabilită, împreună cu o dobândă.
Pentru investitori, achiziționarea acestor titluri înseamnă plasarea economiilor într-un activ cu un grad ridicat de siguranță, deoarece garanția este oferită chiar de guvernul care le emite – o entitate care, în general, are o stabilitate financiară solidă. În schimbul banilor împrumutați, investitorii primesc un document care atestă valoarea investită, dobânda anuală promisă, termenul până la rambursare și modul în care vor fi plătite dobânzile.
Dobânzile oferite de bănci pentru depozitele la termen se apropie tot mai mult de cele propuse de Ministerul Finanțelor prin emisiunile de titluri de stat destinate populației. Această tendință de aliniere a randamentelor face că diferențele dintre cele două opțiuni de economisire să fie din ce în ce mai mici.
În lună martie – aprilie, programul Tezaur al Ministerului Finanțelor a venit cu dobânzi atractive pentru investitorii individuali. Cei care au ales titluri cu scadența la un an au beneficiat de un randament anual de 6,80%. Pentru maturități mai lungi, ofertele au fost și mai generoase: 7,50% pe an pentru titlurile pe trei ani și 7,80% pentru cele cu termen de cinci ani.
Pe de altă parte, și programul Fidelis – care oferă titluri de stat listate la bursă – a avut randamente similare în aceeași perioadă. Emisiunile în lei cu scadența la un an au venit cu o dobândă de 6,80%, în timp ce titlurile pe termen de trei ani și cinci ani au avut aceleași niveluri de dobândă ca cele din programul Tezaur: 7,50% și 7,80%.
In 2021 benzina era sub 5 lei, azi este 7.35 lei. Crestere 50% in 4 ani. Mai bine cumperi benzina. Si la banci si in titluri, dupa 1 an o sa cumperi mai putina benzina. Asta e prima lor grije sa nu dea mai mult decat face.