Business în România

Românii preferă creditele ipotecare. Piața a crescut cu 29% în prima parte a anului

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii preferă creditele ipotecare. Piața a crescut cu 29 în prima parte a anului
Românii preferă creditele ipotecare. Piața a crescut cu 29% în prima parte a anului

Românii par să prefere creditele ipotecare, piața de profil având o creștere mare în prima parte a anului 2024. Vorbim de o creștere de 29% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

În altă ordine de idei, tot legat de imobiliare, vă aducem aminte faptul că există scumpiri a apartamentelor, iar Bucureștiul se află abia pe locul cinci în topul celor mai scumpe orașe din România, fiind devansat de Cluj-Napoca, Craiova, Brașov și Constanța.

Creditele ipotecare preferate de români, piața de profil înregistrând o creștere mare

Potrivit unui raport realizat de compania de consultanță financiară SVN Romania | Credit & Financial Solutions, creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni din acest an au atins 1,1 miliarde de euro la nivel național, evidențiind o creștere de aproximativ 29% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2023. Raportul exclude refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările din acest volum.

Datele furnizate de Banca Națională a României (BNR) arată că volumul creditelor ipotecare acordate în țară în trimestrul întâi din acest an a fost de 2,15 miliarde de euro, în creștere cu peste 95% față de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru aceeași perioadă din 2023. Totuși, aceste cifre includ și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.

Creșterea pieței de creditare ipotecară în primele luni ale anului s-a produs într-un context în care dobânzile fixe, predominant utilizate în contractele de credite ipotecare în 2024, au continuat să scadă, cu pragul de 5% pe an fiind recent atins. Cea mai competitivă ofertă ipotecară cu dobândă fixă de pe piață este acum de 4,9% pe an.

Experții de la SVN Credit Romania estimează că și dobânzile variabile vor scădea, probabil în ultimul trimestru al acestui an, deși nu se așteaptă la o reducere semnificativă. Dobânzile fixe vor rămâne, conform estimărilor, cele mai avantajoase și în următoarele 12 luni.

Care este valoarea medie a unui credit ipotecar acordat

Potrivit calculelor efectuate de companie, valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel național în 2023 a fost de aproximativ 62.000 de euro. În același timp, prețul mediu al unui imobil tranzacționat prin intermediul unui credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creștere față de 82.000 de euro înregistrat în 2022. În total, în 2023 au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu aproximativ 55.000 de astfel de credite acordate în 2022.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions se numără printre cei mai importanți brokeri de credite ipotecare din România, intermediind în 2023 un volum de credite ipotecare în valoare de 91 de milioane de euro. Compania operează patru birouri în București și alte zece la nivel național, în orașele Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara și Târgoviște. SVN România este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active pe piața românească și este recunoscută pentru activitatea sa extinsă în domeniul rezidențial.

Majoritatea românilor care vor să cumpere o locuință preferă apartamentele. Cumpărătorii care aleg o casă sunt în general familii cu copii care vor să beneficieze de curte şi un spaţiu mai mare de locuire. Vom vedea cum o să evolueze piața de profil din România ținând cont că există o cerere tot mai mare pentru credite ipotecare.

Adauga un comentariu