Actualitate

Românii vor da mai mulţi bani la factura de energie electrică din 2023, dar și la instalarea unor contoare inteligente

Publicat: 02 dec. 2022
Românii vor da mai mulţi bani la factura de energie electrică din 2023 dar și la instalarea unor contoare inteligente
Până la finalul anului 2028, toată lumea trebuie să aibă montate astfel de contoare inteligente

Românii vor trebui să aibă cu toţii contoare inteligente în următorii ani, iar o parte din prețul instalării acestor aparate va fi suportat direct din buzunarele noastre. În momentul de față, în România sunt montate aproximativ două milioane de contoare inteligente, dar până la finalul anului 2028, toată lumea trebuie să aibă montate astfel de dispozitive.

Cei care şi-au montat acum contoare inteligene nu au plătit nici o taxă, însă, s-a votat de curând o lege de către Guvern, care prevede ca pe viitor, cei care vor monta să plătească o taxă pentru ele. Este estimat că va fi vorba de 3-4% din costul aparatului ce va trebui plătit la factura de energie electrică.

Prețul unui contor inteligent se ridică la 100-200 de euro

Prețul unui astfel de contor inteligent pornește de la 100 de euro și poate ajunge chiar și la 200 de euro. Este precizat că aceste contoare inteligente pot fi coordonate de la distanță, iar angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului. De altfel, în cazul în care se va depăși pragul de consum stipulat în contract, cel mai probabil, acolo se va întrerupe contractul.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files. GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni...

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituţie, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024. Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Cu toate acestea, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a anunțat că urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile,  .

Zoltan Nagy-Bege a mai spus că o parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Facturile la energie afectează până și medicii de familie

Amintim cu acest prilej că facturile la energie l-au afectat până şi pe președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, doctorul Mihai Moisescu. Acesta a declarat că se adaptează cu greu măsurilor drastice luate la cabinetul unde profesează, pentru reducerea facturilor la curent.

Medicul își desfășoară activitatea la Motru și centrul de permanență din Cătunele, și a spus că în perioadele cu gărzi consumul de electricitate în clădire și în afara clădirii pe timp de noapte a fost eliminat complet, iar pentru cabinet a fost păstrată o veioză cu un bec cu led.

”Pentru iluminatul exterior am oprit tot, de asemenea, și am cumpărat o lanternă pe care o folosesc atunci când este nevoie. Asta este situația în care am ajuns. Nu prea avem de ales, pentru că atunci când îți vine factura o plătești și nu mai comentezi, că altfel te trezești că ești debranșat.

O ducem greu mai ales că majoritatea medicilor de familie au salariul minim pe economie pe cartea de muncă și nu își permit să iasă la pensie”, a declarat Mihai Moisescu.

Cu toate acestea, având în vedere că facturile la gaz sau electricitate sunt din ce în ce mai mari, iar situația va deveni din ce în ce mai îngrijorătoare în privința plăților, avocata Iulia Medeleanu ne atenționează asupra pieței energetice și a capcanelor ce sunt întinse cetățenilor. Ieșeanca face parte dintr-un grup de inițiativă care pune la dispoziția cetățenilor instrumente legale pentru a combate aceste nedreptăți.

Dar până atunci, reiterăm faptul că românii vor trebui să aibă cu toţii contoare inteligente în următorii ani, iar o parte din prețul instalării va fi asigurat din buzunarele proprii.
Adauga un comentariu