Actualitate

Românii vor să se vaccineze mai mult cu Pfizer și mai puţin cu AstraZeneca, susţine Valeriu Gheorghiţă

Publicat: 16 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii vor să se vaccineze mai mult cu Pfizer și mai puţin cu AstraZeneca susţine Valeriu Gheorghiţă
Peste 150.000 de doze de vaccin Pfizer ajung la Iași

Conform declaraţiilor făcute de colonelul Valeriu Gheorghiță, responsabilil campaniei de vaccinare în România, românii vor să se vaccineze mai mult cu Pfizer, iar încrederea în AstraZeneca a scăzut. Acesta susţine că, în aceste momente, nu mai sunt locuri disponibile pentru programările la vaccinul Pfizer.

În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiță a vorbit şi despre problemele de sănătate pe care unele persoane le-au avut după vaccinarea cu AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță anunță că nu mai sunt locuri libere pentru vaccinarea cu Pfizer

Valeriu Gheorghiță a anunţat că în aceste momente nu mai sunt locuri libere pentru vaccinarea cu Pfizer. Acesta spune că mai sunt 18.000 de programări rămase pentru vaccinul AstraZeneca, dar încrederea românilor este mai mare în Pfizer decât în vaccinul produs de Oxford:

„La acest moment în centrele de vaccinare mai sunt 18.000 de locuri libere la AstraZeneca. Ca atare, deși și-au anulat un număr mare de persoane programările, în același timp un număr și mai mare de oameni și-au făcut programare. La centrele Pfizer nu mai sunt locuri libere în centrele de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Numărul persoanelor cu efecte adverse la vaccinul AstraZeneca este considerabil mic

În altă ordine de idei, colonelul responsabil de campania de vaccinare a României a vorbit şi despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Acesta este de părere că problemele de sănătate au apărut la o persoană dintr-un milion de persoane vaccinate cu AstraZeneca, reprezentând o mult mai puţin față de raţă normală de apariție:

„13 state la nivel european au decis suspendarea temporară a unui singur lot AstraZeneca, 7 state au decis continuarea vaccinării cu toate loturile AstraZeneca şi 15 state au decis suspendarea temporară a vaccinării cu toate loturile. România a decis continuarea vaccinării. Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, la acest moment beneficiile depăşesc riscurile. Nu exista, legat de evenimentele tromboembolicem semnale legate de o frecvenţă mai mare decât în populaţia generală nevaccinata. Vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate, mult sub frecventa estimata la populaţia nevaccinata, un caz la o mie de persoane.

Azi Agenţia Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele. Cred în continuare că trebuie să acordăm credit Agenţiei Europene a Medicamentului care a precizat cât se poate de clar că nu există date care să facă legătura de cauzalitate cu vaccinul”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă doreşte 100.000 de vaccinări pe zi

În alte considerente, Valeiu Gheorghiță declara ieri, 15 martie 2021, că România va ajune la o capacitate de 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Această capacitate va putea fi atinsă în luna aprilie.

” Din aprilie ne dorim să atigem și chiar să depășim acel prag de 100.000 de persoane vaccinate pe zi cu prima doză și a doua doză.

Categoric avem o frecvență mai crescută la vaccinul Astra Zeneca, de 5 ori mai mare decât la celelalte vaccinuri. Este important să monitorizăm foarte atent aceste reacții adverse. În perioada următoare, la nivel european va fi emis primul certificat de siguranță în privința vaccinării cu AstraZeneca.”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Radio România Actualități.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a declarat că imunitatea de masă ar trebui să fie atinsă în luna septembrie al anului precedent.

Adauga un comentariu