Războiul din Ucraina continuă, fiind a 37-a zi. Ieri, 31 martie 2022, armata rusă a decis să plece dintr-un oraş din ţară vecină, dar nu mâna goală. Ruşii au jefuit Cernobîlul de linguri, furculiţe, pahare şi alte obiecte.
De asemenea, şi centrala nucleară din Cernobîl a fost lăsată fără nimic de militarii ruşi, potrivit șefului Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excluziune, Yevhen Kramarenko, citat de Pravda.
Ruşii au jefuit Cernobîlul înainte să-l părăsească
Conform presei internaţionale, în dimineața zilei de 31 martie, soldaţii ruşi care se aflau în zona centralei nucleare de la Cernobîl au început să părăsească teritoriul oraşului. După ce o parte din trupele ruseşti au plecat, un ocupant rus pe nume Yakushev cu indicativul „90th” a avut în vedere să oblige oficialii ucraineni de acolo să semneze un document. Acesta a amenințat că, dacă nu va fi semnat, vor conduce muncitori ucraineni în Belarus. În consecinţă, actul a fost semnat sub constrângere.
După ce documentul a fost semnat, soldații ruși au început să fure totul, obligând personalul din oraşul ucrainean să rămână în birourile lor. La scurt timp după, aceștia și-au dat seama că este foarte liniște și au ieşit pentru a vedea ce se întâmplă.
Marea le-a fost mirarea când au descoperit că rușii goliseră tot: computere, ibrice, cafetiere şi alte obiecte găsite. Nu în ultimul rând, au jefuit și hotelul din apropierea centralei nucleare, scoțând toate ustensile de bucătărie de prin sertare – de la furculițe, linguri până la pahare.
Laboratorul de la Cernobîl a fost distrus de ruși
Reamintim faptul că la debutul operaţiunii militare, trupele ruse au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl, au jefuit şi distrus un laborator de la faţa locului, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de BBC.
Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a menţionat că militarii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză – care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive.
„Laboratorul avea probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”, a transmis agenţia de stat într-o postare pe Facebook.
Costul laboratorului s-a ridicat la şase milioane de euro şi conţinea echipamente de analiză valoroase, care nu se aflau în altă zonă din Europa, a transmis agenţia.
Important de precizat că la Cernobîl s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume în anul 1986. Centrală nu este una electrică funcţională, dar necesită totuşi un management constant.
Rușii au capturat-o în primele zile ale războiului în luna februarie și au ținut blocați muncitorii de acolo timp de câteva săptămâni înainte ca unii să poată pleca acasă.
Fostul sit nuclear rămâne o mare îngrijorare, iar Parlamentul ucrainean a raportat că în vecinătatea centralei au izbucnit incendii forestiere, care au fost surprinse de imaginile din satelit, iar fumul a creat un adevărat nor toxic.
„7 incendii de vegetație, probabil cauzate de bombardarea artileriei sau incendii, au izbucnit în zona din jurul CNE #Chornobyl, @ua_parlament, rapoarte. Zona este acum controlată de trupele 🇷🇺, astfel că incendiile ard necontrolate, stârnind îngrijorări că fumul de radiații s-ar putea răspândi”, se arăta în urmă cu doar câteva zile într-un Twitter.
Deși presa locală susține că ruşii au jefuit Cernobîlul, imformațiile nu au putut fi verificate din surse independente.