Razboi în Ucraina

Trupele ruse au părăsit orașul Cernobîl

Publicat: 28 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trupele ruse au părăsit orașul Cernobîl
Zona Cernobîl a fost locul unor bătălii importante de la începutul războiului

Primarul localității a afirmat faptul că trupele ruse au părăsit orașuș Cernobîl. Se întâmpla la săptămâni după ce aceștia l-au capturat. Forțele ruse au părăsit un oraș pe care l-au capturat chiar lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor.

Asta în condiţiile în care incendiile de vegetație de lângă centrala nucleară pun în pericol siguranța oamenilor dar şi a europenilor. Rusia a atacat, de la începutul războiului mai multe centrale nucleare din Ucraina.

Trupele rusești au părăsit orașul Cernobîl după ce oamenii au protestat

Raportul întocmit de Reuters arată că trupele rusești au plecat din orașul Cenobîl. Potrivit unui raportului, primarul Yuri Fomichev a declarat, luni, într-o postare video online, că trupele au terminat lucrarea „și-au propus” și au părăsit orașul Slavutch. Forțele ruse au preluat sâmbătă controlul asupra lui Slavutych și l-au reținut pentru scurt timp pe primar.

Dar ocupația lor a fost protestată de sute de ucraineni locali care au ieșit în stradă purtând steaguri, iar el a fost ulterior eliberat. Slavutych găzduiește în principal muncitorii necesari pentru întreținerea centralei nucleare de la Cernobîl, acum offline, locul dezastrului nuclear din 1986.

Ba mai mult, în momentul în care centrală nucleară a fost capturată de forțele rusești s-a pus problema unui real pericol la siguranța europeană. Au existat numeroase bombardamente în zonă şi oficialii afirmau că există pericolul unei reale explozii mai ales din considerentul că personalul care se ocupă de centrala nucleară este înfometat, terorizat, iar riscul producerii unei greși umane este unul mare.

7 incendii de vegetație, probabil cauzate de bombardarea artileriei sau incendii, au izbucnit în zona din jurul CNE #Chornobyl, @ua_parlament,
rapoarte. Zona este acum controlată de trupele 🇷🇺, astfel că incendiile ard necontrolate, stârnind îngrijorări că fumul de radiații s-ar putea răspândi. se arată într-un Twitter.

De la începutul războiului, Rusia a atacat principalele centrale nucleare din Ucraina. Vorbim despre faptul că pe lângă Cernobîl, ruşii au atacat şi cea mai mare centrală nucleară din Europa, în speță Zaporizhzhia.

Ucraina susţine că Rusia compite acte periculoase la Cernobîl

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a acuzat Rusia că a comis acte „iresponsabile” și potențial periculoase în jurul centralei ocupate de la Cernobîl. Situl – scena celui mai grav accident nuclear din lume – a fost luat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Vereșciuk a acuzat Rusia că a „militarizat” situl și că a transportat arme vechi și prost întreținute în apropierea acestuia, despre care a spus că ar putea deteriora un vas de izolare din jurul celui de-al patrulea reactor distrus. De asemenea, ea a acuzat trupele ruse că i-au împiedicat pe pompieri să combată o serie de incendii din zonă.

„În contextul securității nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesioniste ale militarilor ruși reprezintă o amenințare foarte serioasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni”, a spus ea. Informaţiile nu au putut fi verificate independent și sunt strict punctul de vedere al Ucrainei.

Așasar, faptul că trupele rusești au părăsit orașul Cernobîl nu înseamnă automat că centrala nucleară este în afara oricărui pericol.

 

Adauga un comentariu