S-a dat lege pentru românii care primesc bani și cadouri de la rude din străinătate! Mulți români nu știu dacă trebuie să plătească impozit pe banii primiți cadou din străinătate sau dacă au vreo răspundere legală atunci când primesc pachete de la cei din familie care sunt plecați în alte țări. Iată în ce situație se impozitează darurile.
S-a dat lege pentru românii care primesc bani și cadouri de la rude din străinătate!
Mulți români primesc bani din străinătate sub formă de cadouri sau donații, însă legislația din România impune obligații de declarare și impozitare pentru astfel de venituri. În majoritatea cazurilor, cadourile și donațiile nu sunt supuse impozitului pe venit și nu trebuie declarate la autoritățile fiscale. Cu toate acestea, există situații specifice care necesită o atenție specială.
Pentru a preveni orice probleme cu autoritățile fiscale, se recomandă ca persoanele care primesc sume de bani sau bunuri din străinătate să păstreze documentele relevante care să ateste natura și proveniența acestora. Aceste documente pot include contracte de donație, dovezi de transfer bancar sau alte acte justificative. Atunci când se primesc bani din străinătate, trebuie să fie menționat pe borderoul de trimitere motivul pentru care sunt trimise sumele respective. Donațiile sau cadourile în bani nu sunt impozabile, atâta timp cât suma primită nu reprezintă contravaloarea unui serviciu prestat și nu depășesc suma stabilită prin lege.
În cazul în care donațiile, darurile sau cadourile în bani depășesc suma de 25.000 de lei, transferurile trebuie să fie realizate în fața unui notar public. Conform legislației din România, veniturile provenite din surse neidentificate vor fi supuse de ANAF unui impozit de 70%. O lege specială a intrat în vigoare și în privința banilor obținuți ca dar de nuntă. Legislația prevede că fonduri de natura darurilor de nuntă sau de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.
Ce obligație au românii care muncesc peste hotare
Începând cu anul 2025, autoritățile române vor implementa modificări privind veniturile românilor care lucrează în străinătate. În România, legislația fiscală stabilește un set clar de reguli pentru impozitarea veniturilor obținute din străinătate, aplicabile atât rezidenților români, cât și nerezidenților. Contribuabilii care realizează venituri în străinătate sunt obligați să completeze și să depună declarația unică până la 25 mai a anului următor celui în care au obținut veniturile.
Cetățenii de origine română care locuiesc în alte țări sunt obligați, din punct de vedere al legii fiscale, să depună un document important la ANAF. Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală. Lipsa depunerii certificatului de rezidență fiscală poate veni cu consecințe grave, mai ales având în vedere schimbările legisltive care permit impozitarea cu până la 70% a veniturilor nejustificate. Românii care lucrează în străinătate trebuie să depună actul pentru a nu risca să le fie impozitate veniturile cu 70%.
Pe lângă impozitul pe venit, contribuabilii trebuie să achite contribuții sociale obligatorii. Este necesară prezentarea documentelor justificative, cum ar fi contracte de muncă sau dovezi ale plății impozitelor în statul sursă. Veniturile sunt declarate în lei, folosind cursul mediu anual comunicat de BNR.
Noi reguli au fost stabilite și pentru românii din țară, care primesc bani de la rudele din străinătate. Cadourile și sumele primite nu vor fi impozitate dacă nu depășesc o anumită sumă stabilită prin lege. Mai mult, la fiecare tranzacție de bani, trebuie să fie menționat pe borderoul de trimitere motivul pentru care sunt trimise sumele respective.
reclama la serviciile anaf :))))))))
cum ne explica statul roman dublaimpozitare
da da
Statul român falimentar impoziteaza munca oamenilor cinstiti ca sa-si hraneasca functionarii incompetenti, pusi pe pile sa taie frunze la caini.