Prima pagină » Actualitate » S-a dat o nouă lege pentru studenții din România! Iată ce trebuie să facă aceștia

S-a dat o nouă lege pentru studenții din România! Iată ce trebuie să facă aceștia

16 apr. 2024, 08:00,
în Actualitate

S-a dat o nouă lege pentru studenții din România! Se au în vedere taxele de școlarizare și cele de studii, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Iată ce trebuie să facă studenții.

S-a dat o nouă lege pentru studenții din România!

Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii. S-au acceptat modificările la Legea învăţământului superior. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea articolului 9, alineatul (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023. Prin această lege, se aduc modificări Legii învățământului superior. Astfel, cuantumul taxelor de școlarizare va fi comunicat viitorilor candidați din timp.

Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar.

Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.

Schimbări importante și pentru elevi

Actualizările recente ale Statutului Elevului includ modificări importante referitoare la procedura de exmatriculare. În plus, se clarifică drepturile și obligațiile elevilor, precum și consecințele pentru cei care acumulează absențe nemotivate. În noul an școlar 2023-2024, Statutul Elevului, actualizat în 2023, aduce schimbări semnificative. Potrivit articolului 7, elevii au dreptul să primească absențe doar în cazul în care nu sunt prezenți la orele de curs, iar profesorilor le este interzis să utilizeze absența ca instrument de constrângere.

De asemenea, conform articolului 27 al Statutului Elevului, scăderea calificativului la purtare, de la „Foarte Bine” la „Insuficient”, se va aplica „pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu”.

O altă veste importantă pentru elevi este majorarea burselor școlare. Elevii pot beneficia de mai multe tipuri de burse școlare. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

La fel de important este și faptul că bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit. Bursele sociale, bursele tehnologice și bursele pentru mame minore se pot cumula între ele. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii și participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar. Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale. În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei sociale este de 300 de lei.

Bursele sociale pe anul 2024 se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lună/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`