De la 1 iunie, conform Ordinului 1488, din data de 31 mai 2022, elaborat de Ministerul Sănătății, s-a majorat cuantumul alocației de hrană în spitalele publice. Astfel, pacienții spitalizați, dar și însoțitorii lor vor beneficia de o alocație de hrană în valoare de 22 de lei. Există însă și categorii de bolnavi, pentru care cuantumul de masă este de 33 de lei, așa cum este cazul pacienților cu tuberculoză sau al pacienților cu HIV/SIDA.
Începând cu 1 iunie 2022, conform Ordinului 1488, din data de 31 mai 2022, elaborat de Ministerul Sănătății, cuantumul alocației de hrană în spitalele publice se va dubla, de la 11 lei, ajungându-se la suma de 22 de lei. Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, norma se va actualiza anual în funcție de rata inflației, alocația de hrană neputând fi mai mică de 22 lei pe zi.
Managerii celor mai importante spitale ieșene, despre dublarea alocației de hrană: „Vine ca o gură de aer proaspăt”
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, dr. Florin Roșu, este de părere că dublarea alocației de hrană pentru pacienți este o măsură binevenită, astfel bolnavii vor putea beneficia de meniuri mai bogate și vor putea face mai ușor față perioadei de spitalizare.
„Dintotdeauna grija noastră a fost pacientul: prin asigurarea unui tratament eficient, prompt și personalizat istoricului medical, prin empatie și omenie, prin asigurarea condițiilor optime pentru a suporta cât mai bine fizic și emoțional spitalizarea și terapia. Dublarea alocației de hrană pentru pacienți vine ca o gură de aer proaspăt în îndeplinirea misiunii noastre până la capăt. Dacă cu bugetul de până acum am reușit ca de sărbători să facem să nu lipsească din meniu măcar o parte din bucatele tradiționale (în funcție de patologia fiecăruia), cu un noul buget vom crea meniuri mai bogate, deoarece și alimentația are rol de susținere a tratamentului care, pentru unii poate fi dificil și greu de suportat”, a declarat dr. Florin Roșu, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași are bucătărie proprie, cu toate acestea, în contextul scumpirilor alimentare, era destul de dificil să se asigure pacienților meniuri bogate.
„Este o decizie foarte bună, în interesul pacientului. Spitalul de Pneumoftiziologie are bucătărie proprie, fapt care constituie un avantaj, într-adevăr, tot timpul ne-am descurcat cu greu, s-au scumpit toate, iar această decizie vine în contextul scumpirilor la energie, transport, combustibil și, bineînțeles, a alimentelor. Este o veste bună pentru pacienți, aceștia când se internează în spital nu trebuie să perceapă un stres suplimentar, o schimbare față de alimentația de acasă, iar oamenii bolnavi de patologie respiratorie au nevoie să alimenteze corect. Este o decizie bună, ne va fi greu, probabil, din punct de vedere financiar, dar să sperăm că această măsură are o contrapartidă și o creștere a finanțării în sistemul sanitar”, dr. Radu Crișan-Dabija, manager Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.
Dr. Alina Belu: „Este greu să găsești cel mai potrivit meniu pentru copii, pentru că aceștia nu acceptă orice variantă de alimentație”
Dr. Alina Belu, managerul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, apreciază decizia privind dublarea alocației de hrană în spitalele publice. Cu noua sumă se vor putea alege meniuri mai bogate caloric, care să fie acceptate de către copii, care, după cum știm, sunt mult mai pretențioși decât adulții în ceea ce privește alimentația.
„Au crescut prețurile la alimentele, iar prin majorarea alocației de hrană, putem asigura un meniu mai bogat caloric pentru copii. Asiguram și până acum necesarul caloric, dar cu noua valoare suntem cumva acoperiți ca și costuri, pentru că este greu să găsești cel mai potrivit meniu pentru copii, pentru că aceștia nu acceptă, ca și adulții, orice variantă de alimentație”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Începând cu 1 iunie 2022, conform Ordinului 1488 din data de 31 mai 2022 elaborat de Ministerul Sănătății, cuantumul alocației de hrană în spitalele publice se va dubla, de la 11 lei, ajungându-se la suma de 22 de lei.
„Este un ordin care reglementează faptul că se poate aplica această normă de hrană de 22 lei pentru majoritatea pacienților sau aparținătorilor, 33 lei pentru câteva categorii speciale care au nevoie de un aport nutritiv mai mare sau special, dacă discutăm despre pacienții cu tuberculoză, HIV sau cei care au diabet. În rest, modul efectiv de decontare a sumelor trebuie prevăzut printr-un ordin care trebuie elaborat de CNAS, dar asta nu împiedică niciun fel managerii spitalelor să aplice aceste prevederi. Acest ordin a făcut posibil aplicarea legii începând cu data de 1 iunie”, a menționat Alexandru Rafila.
Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
De la 1 iunie 2022, pacienții spitalizați, fie ei copii sau adulți, vor beneficia de o alocație de hrană în valoare de 22 de lei, aceeași sumă va fi alocată și lehuzelor și însoțitorilor pacienților.
Bolnavii TBC și HIV/SIDA vor avea o alocație de hrană în valoare de 33 de lei. Aceeași sumă va fi alocată și pentru masa bolnavilor de hepatită, pacienților neoplazici, a bolnavilor de diabet, a pacienților cu arsuri și a bolnavilor din leprozerii.
Mai mult de furat pentru bucatari,infirmiere.ingrijitoare ,asistente etc.Cand se distribuie hrana prima data mananca asistentele si infirmierele parca e praznic apoi ce ramane da si la pacienti seara cand ies din tura galeti de 25 kg pline cu resturi,am stat internat la SMU Pascani. VEDE CINEVA ???????????