După negocierile care au avut loc în timpul grevei, s-a hotărât să se plece de la un principiu: salariul debutantului din învățământ să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Astfel, majorările vor porni de la salariile primite de debutanți, care ar urma să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Noua lege a salarizării unitare va viza întreg sectorul bugetar și este jalon în PNRR.
Creșterea salariilor profesorilor se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024
Personalul din sectorul educațional va beneficia de o primă financiară în valoare de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în anul 2027. Această măsură va fi implementată în data de 5 octombrie, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației.
„Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.
La ceremonia de deschidere a anului școlar din data de 11 septembrie, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat sprijinul pentru creșterea salariilor profesorilor începând cu data de 1 ianuarie 2024. Acesta a asigurat că va rămâne hotărât în susținerea tuturor eforturilor pentru ca angajamentele Guvernului să se transforme în realitate.
4.000 de necalificați angajați ca profesori
Unele probleme din sistemul de educație s-au rezolvat, după greva de la finalul anului școlar anterior, dar multe altele au rămas. Anul acesta avem din nou circa 4.000 de suplinitori necalificați care le predau elevilor, mai ales în zonele defavorizate. Salariile au mai crescut, însă pentru cei care trebuie să facă naveta în sate izolate și în comunități cu probleme sociale grave este foarte greu să se găsească doritori de titularizare pe posturile scoase la concurs.
Pentru un salariu de 3.500 de lei pe lună vin pensionarii care vor să mai predea, pentru venituri suplimentare, dar și cadre didactice care fie nu au studii universitare în domeniul pentru care predau materiile, fie au doar studii liceale. Această problemă pare imposibil de rezolvat, în ultimii ani.
Criza de cadre didactice se menține, cu un deficit de 4.000 de posturi care nu pot fi acoperite nici cu pensionarii din sistem. În anii anteriori au fost între 11.000 și 16.000 de suplinitori, dintre care circa 5.000 de catedre au fost ocupate de suplinitori necalificați.
Diferența de peste 1.000 de lei la salariu, pe care cadrele didactice o câștigă din această toamnă, nu-i motivează prea mult pe cei care ar trebui să facă naveta pentru a preda la școli din mediul rural sau din orașele mici, mai ales după ce au fost probleme legate de decontarea transportului profesorilor în ultimii ani, iar situația încă nu s-a rezolvat. Deconturile trebuie să fie făcute de primării, nu direct de Ministerul Educației, iar unele localități refuză să plătească.
Chiar dacă în anul școlar care tocmai a început sunt mai puține cadre didactice necalificate decât în anii anteriori, situația este oricum foarte gravă, fiind vorba și despre profesori care au doar studii liceale.