Local

S-au aruncat cărțile de joc pe masă! Profilerul FBI Mihaela Brooks, după cazul ”Mezzosoprana din Iași”: ”Dacă greșesc, magistrații din Statele Unite își pierd serviciul. În România, când ești procuror, poți să ieși la pensie de pe scaunul acela”

Publicat: 15 ian. 2022
Mihaela Brooks, alături de mezzosoprana Maria Macsim Nicoară și avocatul Artin Sarchizian
Mihaela Brooks și avocatul Artin Sarchizian discută despre problemele din justiția din România

Profilerul criminalist Mihaela Brooks discută despre problemele din justiția din România și face o comparație cu justiția din America. Astfel, Brooks a plecat de la erorile din ancheta morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară și spune că îi acuză pe toți procurorii și anchetatorii de la cazurile la care este participă de indolență cognitivă. Alături de ea oferă câteva răspunsuri și avocatul Artin Sarchizian

Mihaela Brooks, profilerul care anchetează în paralel cu anchetatorii din Iași moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, discută despre problemele din justiția românească. Mihaela Brooks este de profesie ”criminal profiler” sau certificată pe analize de investigații criminale la Poliția din Toronto și la o agenție americană, analist de informații criminale, sub umbrela unei agenții americane. Este certificat ca specialist antitero, unde folosește ca elemente psihologia, criminalistica și criminalitatea. Brooks spune că în SUA lucrurile stau diferit și vorbește despre tragerea la răspundere a magistraților în cazul în care comit erori. Plecând de la moartea Mariei Macsim și de la unele greșeli din dosar, Mihaela Brooks face câteva comentarii.

”Ca să vezi diferența între noi, cei de aici, și cei din România, în Statele Unite, un procuror este desemnat pentru patru ani și una din condițiile ca să poată să aplice să devină procuror este să dovedească faptul că are o gândire foarte critică, foarte analitică. Activitatea pe patru ani este la sfârșit evaluată, nu numai de comisia formată din judecători și procurori, dar, în același timp, și cetățenii din jurisdicția din care face parte au dreptul să spună dacă îl mai doresc sau nu ca procuror. Sunt anumite criterii în a determina dacă un procuror merită sau nu să continue această profesie”, susține Mihaela Brooks.

Mihaela Brooks: ”În România, în momentul în care ești procuror, poți să ieși la pensie de pe scaunul acela, indiferent dacă ai greșit sau nu”

Astfel, în SUA, un procuror trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

”Acum s-a schimbat, sunt 55 de criterii, deci este mai greu și știu că în România, în momentul în care ești procuror, poți să ieși la pensie de pe scaunul acela, indiferent dacă ai greșit sau nu. Și apropo, dacă greșesc magistrații din Statele Unite și dacă plătesc pentru erorile lor, da și nu. La modul că se face diferența dacă greșeala, eroarea a fost neintenționată sau a fost intenționată. Atunci când ai greșit, îți strici reputația și, după cum bine se știe, aici, reputația este cel mai important lucru, pe lângă faptul că îți pierzi serviciul. Dar un lucru care este interesant, acum, tu, ca procuror, dacă ai greșit și ai făcut erori intenționat sau efectiv din lipsă de profesionalism total, acum partea vătămată are dreptul să ceară despăgubiri financiare, care îți dai seama ce ar însemna în România”, spune profilerul.

Cum este văzut sistemul de justiție din România?

Sistemul de Justiție din România în comparație cu acelea din alte țări este văzut diferit de către profilerul Brooks și de către avocatul Artin Sarchizian.

”Ar fi o greșeală, din punctul meu de vedere, să spunem că toată justiția este defectuoasă. Am întâlnit într-adevăr și judecători care își merită numele, statutul și tot respectul în acea poziție de judecător. Dar este tot atât de adevărat că am întâlnit, și nu puțini la număr, și angajați la judecătorie. Eu nu le-aș spune judecători acelora, chiar dacă stau pe acel scaun al Dreptății, al judecătorului. Atâta vreme cât nu te comporți, cât nu ai statutul unui judecător și nu ai autoritatea, și nu capeți respectul nostru pentru a fi numit judecător, eu nu te pot considera decât ca pe un simplu angajat al Judecătoriei.

E o mare, foarte mare diferență între cele două, apropo de ceea ce spuneam mai devreme, în modul în care trebuie abordată problema criminalității. În general nu este suficient să ai știință de carte pentru a decide, să zicem, soarta unui om sau pentru a lua o hotărâre, chiar și într-o cauză civilă simplă, ci e necesar să ai și o experiență pe cât se poate de bogată de viață, în așa fel încât să înțelegi ce s-a întâmplat în acel caz, pentru că tu nu judeci o faptă, tu judeci un om, tu nu judeci o speță, judeci «o felie de viață» a unor oameni”, a declarat avocatul. De aceeași părere a fost și profilerul Brooks.

Avocat Artin Sarchizian: ”A fi indulgent cu făptașul înseamnă a fi crud cu victima”

Avocatul Artin Sarchizian discută despre cazurile pe care le-a analizat, plecând de la moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară:

”Apropo de cazurile pe care le-am abordat împreună. Oamenii aceia sunt dublu îndurerați: pentru faptul că văd pe de o parte cum li se râde în nas de către acei făptași și, pe de altă parte, văd că se adresează unui sistem care, din păcate, de foarte multe ori îi ignoră. Ori setea asta de dreptate este dureros de corozivă. N-aș merge până într-acolo încât să spun că este mai grea decât pierderea în sine, dar este comparabilă cu ea. Și aici, cei care fac dreptatea au o mare responsabilitate. Pentru că a fi indulgent cu făptașul înseamnă a fi crud cu victima, pe de o parte; pe de altă parte, dacă schimbăm unghiul de analiză, este foarte ușor să transformi pe făptaș în victimă dacă îi aplici o pedeapsă disproporționat de mare față de ceea ce a făcut. Cu siguranță individul acela va deveni victimă. Numai că nu va înțelege nimic din pedeapsa pe care i-a aplicat-o, dar îl va înrăi atât pe el, cât și pe ceilalți care vor spune: «Ia uite ce nedreptate i s-a făcut!», explică avocatul.

Mihaela Brooks: ”În cazul Mariei Macsim, verdictul a fost dat de persoana de interes”

Despre cele mai mari greșeli care conduc la blocarea atâtor cazuri în justiția românească, Mihaela Brooks și Artin Sarchizian fac câteva precizări.

”Menționez indolența cognitivă a anchetatorilor, indiferent că sunt de la poliție sau de la procuratură. Eu personal îi acuz pe toți procurorii și anchetatorii de la cazurile la care sunt implicată de această indolență cognitivă. Verdictul a fost dat la absolut toate cazurile, fără excepție. Inclusiv în cazul Mariei Macsim, verdictul a fost dat de persoana de interes, ca să nu îi spun suspect”, susține Mihaela Brooks.

O părere similară are și avocatul Artin Sarchizian.

”Dacă ar fi să fie întrebați, mulți oameni s-ar grăbi să spună: neștiința. Eu însă îndrăznesc să spun că neștiința nu mai poate să ocupe un loc fruntaș în ceea ce privește eroarea judiciară, pentru că, în ziua de azi, a fi neștiutor înseamnă a fi ignorant! De ce? Pentru că avem acces la un ocean de informații, încât numai dacă nu vrei nu capeți acea informație de care ai nevoie. Sigur că da, nu ai ce căuta pe acea poziție dacă nu o știi. Să trecem peste detaliul acesta, să spunem că este un necunoscător într-o poziție-cheie, într-o anchetă. Ei bine, are toate posibilitățile din lume printr-un simplu click să se intereseze, să apeleze la specialiști”, încheie Artin Sarchizian.

Comentarii
 • Sunteți penibili să ne tot „serviți” zilnic cu „părerile” acreditate a celor doi „atotștiutori” în ale anchetei. Clar, familia madamei nu acceptă moartea acesteia și apelează la toate ghicitoarele. Pentru puțină reclamă gratis, și eu vin a da cu anchetatorii de pământ. Atât timp cât aceștia nu se complică a se bălăcări cu scandal prin presă, le convine comentatorilor. Lui madam, i-a ieșit alcoolemie record și vin acum conspirationistii cu varianta „a fost îmbătata involuntar” de soț. Vreți a baga la zdup pe soțul alcoolic dar fără probe concludente?

 • Iar începeți cu mizeria asta,dezgropați morții?
  Ce chemați kkții ăia no name să dea verdicte?
  Nu e clar că „vedeta”era muci și a căzut în cap?
  Profil tipic,over 50 spre pensie,două căsnicii ratate(ciudat!),probleme psihice pe fond alcoolic!
  End of story!

 • Fără o expertiză criminalistică vă dați cu părerea ca babele pe șanț despre virginitatea preotesei ! Procurorii s-au fă cut de râs, ar fi trebuit să dispună o astfel de expertiză !

 • @Maria Ioana – aka Codrin, hai sa te vad cum dai tu cu adevaratii anchetatori de pamant? Cand zici pamant te referi la 2 metri sub pamant cum ai facut cu nevasta pe care nu ai meritat-o?
  @Teo – babele din sant vobesc acum de crima pe care tu Codrine ai facut-o!
  @Tamara – ce bine te-ai descris! Acum ca ti-ai dat nume fals in comentariu esti vedeta!

 • Maria Ioana Esti penibil ,
  O persoana ca tine este un criminal! iti cumperi iesirea corupand aceiasi procurori ! Doamna Brooks și echipa ei lucrează zi și noapte doar pentru a face dreptate!

 • Tamara fara capul,
  oameni ca tine nu sunt educați și scuipă gunoaie din gură, du-te și spală-te gura înainte de a încerca să-ți folosești creierul inutil.

 • Codrine nenorocitule tu scrii toate injuriile la adresa lui Mery dar nu uita ca Dumnezeu te vede de sus si n-o sa te lase la infinit sa umbli tu pe strazi de mana cu amanta si sa mai profiti si de toata agoniseala lui Mery. Ai rabdare de acum incolo numai prin procese o sa stai chelosu dreak !

 • Costi,să-ți iau neamul în …basculă!
  Fraiere,mă tuf în tine și dumnezeii tăi de anal/ fabet!
  De unde ai aparut,sloboz de maimuță,să-ți dai tu cu părerea,avorton necalificat?

 • Deci la ora 4,43 dimineata un limbric iesise deja din….. si citea presa .Mai C ai scris numai porcarii despre artista dar noi stim cine esti lichea criminala !Un betivan si afemeiat ordinar o inselai pe artista cu parasuta satului pe nume Cojocaru C.maritata cu un balbait si care are 2 copii mari .Ai scapat deocamdata din gheara justitiei pentru ca s-au dat niste ,,telefoane,, de acolo de sus ca sa fii tu lasat in pace .,,no name” astia care din fericire pentru familiile victimelor pe care le ajuta ei or sa faca un tamtam si o sa iasa totul la iveala .Sa mai vedem noi daca toti procurorii bagati in musamalizarea crimei lui Mari or sa mai reziste la bombardamentul care ii asteapta

Adauga un comentariu