Economic Local

S-au epuizat fondurile din programul Investalim! Ieșenii vor să construiască fabrici de panificație sau de procesare a cărnii

Publicat: 29 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-au epuizat fondurile din programul Investalim Ieșenii vor să construiască fabrici de panificație sau de procesare a cărnii
Ieșenii au cerut fonduri europene pentru investiții în fabrici de panificație

Perioada de depunere a proiectelor în programul Investalim s-a încheiat. Fondurile alocate acestei măsuri derulate de AFIR au fost epuizate înainte de termen. Procesatorii au depus 49 de proiecte în valoare de peste un miliard de euro

S-au epuizat fondurile din programul Investalim, derulat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procesatorii au depus 49 de proiecte în valoare de peste un miliard de euro, la nivel național, iar 3 dintre acestea sunt din Iași. Potențialii investitori vor să înființeze fabrici de panificație sau de procesare a cărnii.

Prin acest program se acordă ajutoare de stat pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea unor unități noi, extinderea capacității uneia existente, diversificarea producției prin fabricarea unor produse noi. Prin această schemă de finanțate vor fi construite unități de procesare în domeniul prelucrării și conservării cărnii, industria peștelui, a cartofilor sau a sucurilor din fructe și legume. Un proiect trebuie să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2,5 milioane de lei, aproximativ 500.000 de euro, să demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe toată durata implementării investiției, precum și încă 5 ani de la finalizarea acesteia.

Ieșenii au depus proiecte în programul Investalim

În următoarea perioadă vor fi analizate dosarele depuse de potențialii beneficiari, iar cei care vor fi selectați la finanțare vor trece la următoarea etapă, respectiv semnarea contractelor de finanțare. Astfel, ieșenii vor afla abia anul viitor dacă primesc banii solicitați pentru investițiile din sectorul alimentar. Pentru ca proiectul să fie eligibil la finanțare, acesta trebuie să îndeplinească indicatori cantitativi și calitativi stabiliți în ghidul solicitantului, să genereze contribuții la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite la bugetul consolidat al statului și la bugetele locale, pentru perioada implementării investiției și încă 5 ani de la data finalizării acesteia.

O altă măsură deschisă de AFIR este cea pentru tinerii fermieri, în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură.

Ieșenii pot investi în domeniul pomicol

O nouă sesiune de finanțare a proiectelor va fi deschisă de AFIR în luna ianuarie 2024. Cei interesați pot accesa fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru investiții în pomicultură. Sesiunea de depunere se va desfășura în perioada 8 ianuarie 2024, ora 9:00, și 30 aprilie 2024, ora 16:00. Alocarea financiară pentru sesiunea de depunere de proiecte este de 151.383.527 de euro, din care 142.383.527 de euro pentru înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, iar 9 milioane de euro pentru înființarea și modernizarea pepinierelor pomicole. Beneficiarii acestei sesiuni sunt fermierii (cu excepția persoanelor fizice), cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor, grupurile și organizațiile de producători recunoscute de MADR, constituite în baza legislației naționale în vigoare și care deservesc interesele acestora.

Sprijinul nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 este de maximum 65 la sută din costurile eligibile, fără a depăși suma de 1.500.000 de euro/proiect, cu excepția proiectelor care implică achiziția de utilaje și echipamente agricole al căror cost nu poate depăși 300.000 de euro. Programul Investalim are succes, fiind depuse 3 proiecte din Iași.

Adauga un comentariu