Hârtia este unul dintre materialele cele mai întâlnite în viața noastră profesională dar și casnică. O folosim des și de multe ori facem risipă fără să ne dăm seama.
Toți cunoaștem celebra analogie atunci când facem referire la consumul de hârtie că, « un copac moare », dar realitatea nu este foarte departe. O modalitate prin care putem salva copacii și evident și mediul înconjurător este conștientizarea necesității reciclării hârtiei și cartonului sau folosirea ei din ce în ce mai rar.
Drumul hârtiei către reciclare
Indiferent de soluția pentru care optăm, șansele de a avea un mediu mai bun cresc exponențial.
Cele mai importante avantaje ale reciclării hârtiei și cartonului, sunt reducerea consumului de apă și curent electric, reducerea poluării apelor și aerului și scăderea volumului de deșeuri.
Să nu uităm că depozitarea hârtiei și a cartonului după folosirea lor, se face în containerul albastru, iar cartonul trebuie pliat astfel încât să consumăm cât mai puțin spațiu de depozitare. Aceasta este preluată de la punctele gospodărești sau de la populația care locuiește la case, de către societatea de salubrizare. Aceasta este transportată mai departe către depozitul conform de la Țuțora.
Când ajung în centrul de reciclare, hârtia şi cartonul sunt sortate pe categorii. Hârtia albă este de calitate superioară, în vreme ce cartonul ondulat este de calitate inferioară, iar ziarele şi o parte din hârtia de birou sunt de calitate medie.
Procesul de reciclare este foarte simplu și ușor de înțeles. Practic, întreaga cantitate de hârtie se mărunțește și se topește într-un amestec alcătuit din apa si diverse substanțe chimice. Aceste substanțe au un rol precis și elimină orice urmă de impurități care pot afecta calitatea hârtiei rezultate. Amestecul folosit se întinde sub forma unor benzi și sunt lăsate la uscat. Acestea sunt ulterior rulate, tăiate și transportate spre companiile care le vor folosi în activitatea lor.
Ce nu se reciclează?
Nu se reciclează hârtiile pătate de lichide, vopsea, ulei sau mâncare, hârtiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic. Aici intră și șervețelele sau alte produse sanitare. Acestea nu sunt acceptate de firmele de colectare.
Cum putem gestiona responsabil folosirea hârtiei?
Din cauza procentul ridicat de hârtie consumată în activitățile de birou, există anumite recomandări pentru e evita risipa.
Prima pe listă este digitalizarea proceselor administrative care înainte prevedeau printare și arhivare.
Dacă totuși printarea este necesară și nu se poate trece peste acest aspect, se recomandă:
-Limitarea printării unui anumit număr de pagini/angajat;
-Impunerea printării față-verso;
-Folosirea hârtiei reciclate;
-Reutilizarea hârtiei chiar dacă o parte din suprafața ei este deja scrisă sau printată;
-Reducerea bugetului alocat pentru achiziție de hârtie de copiator/lună.
Prin reciclarea hârtiei și a cartonului fiecare dintre noi poate contribuit la protejarea resurselor naturale și la crearea unui viitor mai durabil. Pentru detalii legate de reciclarea acestor deșeuri puteți accesa site-ul www.salubris.ro
Hai sa fim seriosi. Reciclarea se face pentru bani, nu pentru a salva planeta. Reciclarea este o activitate economica profitabila, nu o activitate gratuita, asa cum ar vrea Salubris sa credem. Mai bine ar descrie si drumul banilor spre conturile Salubris si ale sefilor gunoieri.
Hai sictir cu prosteala voastra.