Este o săptămână de bilanț pentru Joe Biden, relatează BBC.
La 12 zile după o prestație ezitantă la dezbatere, care ar putea deveni una dintre cele mai dăunătoare din istoria modernă a Americii, președintele se luptă pentru supraviețuirea sa politică.
Summitul NATO de săptămâna aceasta de la Washington DC ar putea fi calea sa către cel puțin o amânare temporară – sau ultima rezistență a acestui președinte.
Biden s-a dezlănțuit împotriva criticilor săi
În ultimele zile, Biden s-a dezlănțuit împotriva criticilor săi, a revendicat mandatul alegătorilor democrați din alegerile primare și i-a provocat pe adversari să încerce să îl detroneze.
El a promis în repetate rânduri că merge mai departe cu campania sa și că timpul pentru îndoieli a trecut. Această acțiune urgentă va începe la summitul NATO.
Biden îi va găzdui pe liderii alianței pentru trei zile de reuniuni și evenimente publice, care vor culmina cu o conferință de presă joi după-amiază.
Este o etapă pe care Joe Biden, un om bine versat în relațiile externe, ar trebui să se simtă confortabil. Dar, de asemenea, ridică mizele deja ridicate ale președinției sale, având în vedere că un rezultat slab va avea ramificații internaționale, precum și interne.
O greșeală ar putea declanșa o debandadă politică în rândul democraților, care să-i stingă speranțele de a ajunge la alegerile generale din noiembrie, darămite de a le câștiga.
De asemenea, ar putea accentua preocupările aliaților europeni care sunt îngrijorați de probabilitatea tot mai mare a unei președinții Donald Trump și de schimbările dramatice de politică externă care ar veni odată cu aceasta.
„Biden intră în această săptămână diminuat”, a declarat Kristine Berzina, director general al German Marshall Fund Geostrategy North.
„Nu știm cum va ieși din ea”.
Liderii străini sunt îngrijorați
Se înțelege că mulți lideri europeni sunt îngrijorați de Trump și de strategia sa de politică externă. Fostul președinte a criticat alianțele internaționale multilaterale. Cu toate acestea, Berzina a declarat că, în ultimele două săptămâni, acești lideri au experimentat ceva nou – anxietatea lui Biden.
După prestația sa ezitantă la dezbatere, spune ea, aliații americani au început să se îndoiască că președintele este la înălțimea sarcinii. În perspectiva summitului NATO, aceștia speră să vadă dovezi că prestația sa din acea seară a fost o aberație și nu o reflectare a unei noi normalități.
„Este îngrijorător să ai un aliat apropiat, cel mai important aliat al tău, care se clatină”, a spus Berzina.
„Așadar, cred că există o speranță enormă ca Biden să treacă testul. Dar dacă nu va reuși, vor apărea și mai multe întrebări cu privire la fiabilitatea SUA.”
Ochii vor fi ațintiți asupra președintelui american în timp ce participă la sesiunile de summit, găzduiește lideri străini la Casa Albă și se angajează în întâlniri bilaterale cu lideri-cheie, inclusiv cu premierul britanic nou ales Keir Starmer.
Biden se confruntă cu o sarcină și mai dificilă în această săptămână pe plan intern.
Președintele a indicat consolidarea și extinderea NATO
Președintele a indicat consolidarea și extinderea NATO în fața agresiunii ruse drept una dintre principalele sale realizări.
„Cine va fi capabil să mențină NATO unită ca mine?”, a spus președintele în interviul său cu George Stephanopoulos de la ABC vineri.
El a adăugat că summitul NATO ar fi o modalitate bună de a-și judeca abilitățile.
„Veniți să ascultați”, a spus el. „Vedeți ce spun ei”.
Dar simplul fapt de a elimina așteptările scăzute la summitul NATO și la conferința de presă de joi s-ar putea să nu fie suficient pentru mulți dintre politicienii, experții și activiștii de partid care îi cer deja să se retragă.
„Doar câteva apariții bune nu vor opri întrebările”, a declarat Bill Scher, un expert liberal și editor al Washington Monthly, care a scris recent un articol în care îi cerea lui Biden să se retragă în favoarea vicepreședintelui Kamala Harris.
„Timpul era într-adevăr esențial pentru a stârpi toate speculațiile din rădăcină, iar ei au pierdut o săptămână. Nu există o cale clară de ieșire din această situație”.
Scher – un vechi susținător al lui Biden – spune că încercările președintelui de a contraataca acum prin interviuri în presă, scrisori și apeluri către politicienii democrați vin după ce sentimentul public s-a consolidat împotriva sa.
Și odată ce acest sentiment va fi complet cimentat în sondaje – ceea ce ar putea dura câteva săptămâni – va fi probabil prea târziu pentru a-l înlocui.
„Înțeleg cât de dificil trebuie să fie atunci când te apropii de sfârșitul vieții și nu mai ești la fel de performant ca înainte”, a declarat Scher. „Trebuie să te confrunți cu asta în public, trebuie să fie chinuitor”.
Biden își pierde sprijinul și se confruntă cu înfrângerea
Dar datele care arată că Biden își pierde sprijinul și se confruntă cu înfrângerea în noiembrie devin din ce în ce mai clare.
Sondajele indică faptul că aproape trei sferturi dintre americani – și chiar o majoritate a democraților – cred că președintele ar trebui să se retragă.
Cu toate acestea, președintele continuă să afirme că își va continua campania și are delegații la convenția națională pentru a se asigura că va fi candidatul democrat. Decizia se află ferm în mâinile sale și, dacă va reuși să treacă săptămâna fără un pas greșit major, ar putea, de fapt, să supraviețuiască furtunii imediate.
Cu toate acestea, povestea acestei săptămâni a fost stabilită. Nu este una în care NATO își sărbătorește cel de-al 75-lea an de existență și se concentrează asupra provocărilor viitoare.
În schimb, este o poveste care ar putea decide dacă Biden poate trăi din punct de vedere politic pentru a mai lupta o zi.