Sărățelele din foietaj cumpărat sau saleurile, așa cum se mai numesc, reprezintă o gustare sățioasă, practică, economică și perfectă pentru orice moment al zilei. Acestea le puteți face chiar voi, în propria bucătărie, înmai puțin de o oră. Cei mici le vor adora, iar pe lângă acest fapt, de menționat este că saleurile rămân fragede câteva zile.
Dacă îți dorești ceva numai bun de ronțăit, dar nu ai nici prea multe ingrediente la îndemână, nici inspirație culinară și nici chef de stat cu orele prin bucătărie, atunci varianta ideală poate fi această rețetă de sărățele. Durează mai mult decongelarea aluatului decât tot procesul de preparare, iar rezultatul final se mănâncă mult prea repede.
Sărățele rapide din foietaj cumpărat
Sărățelele sunt o gustare perfectă pentru când vrei ceva rapid, sunt ușor de făcut și le poți lua oricând la drum, căci sunt și sățioase. Prin urmare, pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 pachet aluat foietaj congelat, un ou, o lingură brânză de burduf sau parmezan ras fin, sare și piper după gust, 150 gr cașcaval, o lingură semințe de susan, o lingură semințe de mac și semințe de chimen.
Se lasă o oră aluatul al temperatura camerei, să se dezghețe atât cât să poată fi desfăcut în foaie dreptunghiulară fără a se rupe. Se încinge cuptorul la 200 de grade Celciu, apoi se bate bine oul cu puțină sare, piper și brânză de burduf sau parmezanul ras. Cu o pensulă se unge toată suprafața foii de aluat cu amestecul ou.
Pe jumătate de foaie se presară susan, iar pe cealaltă se pune mac sau chimen. Se rade și cașcavalul deasupra, fără a încărca excesiv, se presară ușor cu palma și apoi se taie în formele dorite. Dacă nu ești mare amator de brânză, poți chiar renunța la cașcaval și să lași sărățelele doar cu semințe deasupra.
Se pun sărățelele la copt în cuptorul fierbinte așezate distanțat în tava tapetată cu hârtie de copt, pentru că vor crește mult. Nu deschide cuptorul în primele 15 minute, apoi redu temperatura cuptorului după ce au crescut și mai lasă-le pentru alte 5-10 minute, până se rumenesc frumos. Se scot cu grijă pentru că sunt fragile, apoi se lasă la răcorit răsfirate pe o tavă sau două farfurii. Nu trebuie suprapuse cât sunt calde, pentru a nu-ș pierde forma.
Cum se folosește foietajul
Majoritatea foietajelor congelate vin în foi împăturite. Lasă aluatul să se dezghețe complet, fie peste noapte la frigider, fie timp de 60 de minute la temperatura camerei, înainte de a-l folosi. Desfă aluatul ușor și, dacă vezi rupturi sau găuri, folosește degetele și puțină apă dacă este necesar pentru a aduce ușor aluatul înapoi împreună.
Pentru a preveni lipirea, rulează aluatul foietaj pe o suprafață înfăinată, folosind un sucitor ușor înfăinat. După aceea, șterge ușor excesul de făină. Dacă faci o rețetă dulce, poți folosi zahăr sau zahăr de scorțișoară în loc de făină, iar pentru rețetele făcute cu brânză, poți folosi brânză rasă fin. Ai grijă să nu rulezi aluatul foietaj prea subțire, mai ales dacă faci orice fel de pizza sau tartă, aluatul trebuie să fie suficient de rezistent pentru a susține toppingurile și a rămâne crocant.
Aluatul foietaj este cel mai ușor de lucrat când este rece, așa că depozitează resturile pe care nu le folosești în frigidr, iar dacă aluatul devine prea moale în timp ce îl rulezi sau îl tai, pur și simplu pune-l la frigider sau congelator pentru a-l întări.
Dacă încerci să creezi o formă anme, păstrează aluatul cât mai rece și îți va fi mai ușor să faci tăieturi precise. Folosește un cuțit ascuțit, o roată de pizza, un tăietor de patiserie sau simple forme de prăjituri și, dacă cauți linii cu adevărat drepte, scoate o riglă sau folosește ca ghid de o foaie de copt cu margini drepte. Cu aceste trucuri, vei putea face niște sărățele din foietaj cumpărat delicioase.