Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Sare: de ce a mânca prea multa ne-ar putea slăbi sistemul imunitar
Sare: de ce a mânca prea multa ne-ar putea slăbi sistemul imunitar

Sare: de ce a mânca prea multa ne-ar putea slăbi sistemul imunitar

04 mai 2021, 09:27,
în Sanatate

Potrivit unui studiu recent, consumul unei diete prea bogate în sare ar putea afecta metabolismul și funcția celulelor imune care au mai puțină energie și oxigen.

Consumul de alimente prea sărate ar avea un impact asupra sistemului nostru imunitar. Potrivit unui studiu publicat pe 28 aprilie în revista Circulation, cantități mari de sodiu in sânge ar afecta modul în care un anumit tip de celule albe se pregătește să reacționeze atunci când detectează o celulă nesănătoasă. Acestea sunt fagocitele care participă la apărarea imună. În practică, potrivit cercetătorilor, consumul de sare „perturbă lanțul respirator al celulelor, determinându-le ă producă mai puțin adenozin trifosfat și să consume mai puțin oxigen”, explică Sabrina Geisberger, autorul principal al studiului.

În acest nou studiu, oamenii de știință au căutat să studieze metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare. Studiul afirmă că adenozin trifosfatul (ATP) este „combustibilul universal care alimentează toate celulele”, furnizând energie pentru puterea musculară și reglarea metabolică. Cu toate acestea, ATP este produs de mitocondrii prin respirația celulară. Același lanț respirator care este încetinit atunci când se consumă sare. Aceasta înseamnă că, dacă un nivel ridicat de sodiu în organism determină o lipsă de ATP, acesta poate afecta maturarea și funcția celulelor albe din sânge. Cu toate acestea, ele sunt responsabile pentru răspunsul imun al organismului.

5 până la 6 grame de sare pe zi maximum

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat două experimente separate. După cum relatează Why Doctor, primul a fost să ofere bărbaților sănătoși șase grame de sare sub formă de tablete pe lângă dieta normală, timp de 14 zile. Al doilea a fost să măsoare nivelul monocitelor din sângele voluntarilor după ce au mâncat o pizza gătită într-un restaurant italian care conținea zece grame de sare. Ca rezultat, în ambele cazuri, cercetătorii au observat o scădere a activității mitocondriilor. Cu toate acestea, efectul a fost vizibil la trei ore după masă pentru pizza, dar a dispărut aproape opt ore după aceea. Efectul tulburărilor imune este, prin urmare, temporar, dar poate duce la patologii pe termen lung.

„Primul lucru la care vă gândiți este riscul cardiovascular, dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune în diferite moduri”, concluzionează Markus Kleinewietfeld. El ne asigură că „dacă un astfel de mecanism celular important este deranjat pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru ar putea avea un impact negativ și ar putea duce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge, articulații sau chiar patologii autoimune”.

Potrivit acestui studiu, experții în nutriție recomandă ca adulții să își limiteze aportul zilnic la cel mult cinci până la șase grame de sare. Un calcul care include sarea ascunsă în alimentele procesate. Se estimează că un aport este corect la 6 g sodiu pe zi. Prin urmare, nu există riscul de a fi în exces și de a vă crește riscul cardiovascular. Obișnuindu-vă să vă bucurați de mâncăruri de casă, puteți evita excesul de sodiu fără a adăuga sare.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
observatornews.ro
Reacția unui elev ieșit de la simularea la română, întrebat despre Camil Petrescu: "E la noi în liceu?"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vreme caldă, dar cu o mare problemă. Anunț de ultimă oră de la ANM
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
De ce se mănâncă peşte de Buna Vestire? Obiceiul de care credincioşii ţin cont în fiecare an pe 25 martie
Dailybusiness.ro
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`