Titlurile zilei

Satul olarilor din Iași s-a transformat în cartierul „milionarilor”. Casele din lut au dispărut și peste noapte au răsărit palate ce-ți iau ochii. Imagini incredibile! – FOTO

Publicat: 18 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Satul olarilor din Iași s-a transformat în cartierul milionarilor. Casele din lut au dispărut și peste noapte au răsărit palate ce-ți iau ochii. Imagini incredibile - FOTO
Nimeni nu mai face oale de lut în Schitu Stavnic din Iași. Aici, acum au răsărit palate

Nu mai sunt olari în localitatea Schitu Stavnic, din județul Iași! Nimeni nu mai face oale de lut, iar acum localnicii își câștigă existența din alte afaceri. Casele sărăcăcioase, de lut sunt acum umbrite de zecile de vile luxoase. Schitu Stavnic nu mai este unul din cele mai sărace sate din județ. Din păcate, tradiția s-a pierdut aici

Cunoscutul sat al olarilor din județul Iași a devenit acum una dintre cele mai bogate localități! Casele sărăcăcioase, de lut au fost înlocuite de vilele luxoase. În tot satul tronează zeci de vile, unele abia construite și neterminate. Acestea nu sunt locuite. Bătrânii olari care trăiau doar din acest meșteșug au decedat și au rămăs copiii lor, care nu au mai preluat acest obicei. Nimic din satul Schitu Stavnic, comuna Voinești, județul Iași, nu mai amintește că acolo, în urmă cu mulți ani, era un sat de olari. Doar numele străzilor amintesc de vechile îndeletniciri.

„Nu mai este nimic ca înainte acolo. Olarii adevărați au murit și nimeni nu le-a mai preluat meșteșugurile. Mai vin străini, care întreabă de vestitele oale de lut, dar nu se mai găsesc. Mai sunt 2-3 oameni care fac, dar nu fac pentru comercializare. Mai sunt puțini bătrâni, dar nu mai au putere să lucreze, iar tinerii au plecat din țară, pentru un trai mai bun. Satul acum e populat de tineret, care și-a făcut case mari, din banii câștigați în străinătate. Înainte, sătenii de aici trăiau doar din comercializarea oalelor. Îmi pare rău că s-a pierdut tradiția, dar adevărații olari de aici au rămas în istorie, așa cum a fost Dumitru Ifrim. Acesta a fost și va rămâne o emblemă a acestui sat. Mai sunt și astăzi oameni care întreabă de el”, a declarat Gheorghe Dobreanu, primarul comunei Voinești.

În satul Schitu Stavnic mai există doar doi meșteri

Reporterii „BZI” au fost în satul olarilor din Iași, iar la întrebarea „cine mai face oale de lut aici?”, adresată localnicilor, răspunsul lor este unul trist. Pe chipul lor se observă o dezamăgire, că totul s-a pierdut.

„Nu mai e, doamnă, nimeni! S-a dus tot la vale. Oamenii care se ocupau de așa ceva au murit. Tineretul nu mai face așa ceva. Atât aveam și noi aici. Unde vedeți casele vechi și dărâmate, acolo, cândva, au trăit unii din cei mai adevărați olari din Iași. Acum, sătenii se ocupă cu altceva, au serviciu în oraș, au firme, nu-i mai interesează de olărit”, a spus un sătean. În întreaga localitatea mai sunt astăzi doar doi meșteșugari, care au dus tradiția mai departe.

Aceștia sunt doi oameni modești, cu case modeste, care mai fac acest meșteșug doar din plăcere. „Soțul meu mai face oale așa, pentru casă și pentru apropiați. Nu vrea să se laude cu asta. A preluat acest meșteșug de la părinții lui. Înainte nu era om în sat care să nu olărească. Aici toți făceau același lucru. S-a pierdut, iar în cel puțin următorii doi ani chiar nu va mai fi nimeni. O să rămână o istorie și o poveste frumoasă”, a precizat Mărioara, soția unuia dintre ultimii olari din Schitu Stavnic.

Printre cei doi se numără și Vasile Ifrim, băiatul „regelui” Dumitru Ifrim, așa cum este numit de localnici, cunoscutul olar din satul Schitu Stavnic. Acesta locuiește undeva la marginea satului. În curtea lui Vasile nu se zărește nicio oală de lut, însă vestita gaură de lut din curte este încă acolo.

Cel mai vestit olar din Iași a trăit în satul Schitu Stavnic

Dumitru Ifrim, numit „Tezaur Uman Viu”, în anul 2013, a fost reprezentant al centrului de olărit de la Schitu Stavnic, comuna Voinești, județul Iași. Acesta s-a numărat printre continuatorii acestui străvechi meșteșug, într-o zonă în care primele mențiuni ce atestă practicarea olăritului datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Dumitru Ifrim a învățat meșteșugul olăritului de tânăr, în anul 1969, de la alți olari din sat, iar în timp, prin muncă și strădanie, s-a perfecționat, ajungând astfel să realizeze obiecte apreciate la nivel național și internațional.

Acesta a decedat în anul 2005 și a lăsat o moștenire prin care și-a câștigat un loc de seamă în rândul sătenilor și al oamenilor care fac cinste culturii populare românești. Și astăzi se vorbește despre el ca fiind unul dintre cei mai buni și vestiți meșteșugari. Oamenii din Schitu Stavnic au doar cuvinte de laudă la adresa celui care le-a făcut localitatea cunoscută în artele olăritului. Din mâinile acestui mare meșteșugar ieșeau adevărate comori.

Adauga un comentariu