Titlurile zilei

Sava Florea, președintele de asociație care a strunit vedetele din Copou! De mai bine de 50 de ani, numără banii proprietarilor. Medici și profesori universitari i-au bătut la ușă – FOTO

Publicat: 15 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sava Florea președintele de asociație care a strunit vedetele din Copou De mai bine de 50 de ani numără banii proprietarilor. Medici și profesori universitari i-au bătut la ușă - FOTO
Probabil cel mai vechi președinte de asociație din Iași. Sava Dorel Florea lucrează în cadrul asociației de locatari de aproape 50 de ani

El este probabil cel mai vechi președinte de asociație din Iași. Sava Dorel Florea, președintele asociației de proprietari ”Dr. Victor Babeș”, a luat contact de-a lungul carierei sale cu nume mari ale Iașului, precum prof. univ. dr. ing. Mihai Gafițanu, prof. dr. Ioan Tansanu sau prof. dr. Nicolae Oblu

Povestea inedită a unui președinte de asociații de proprietari din municipiul Iași. De aproape 50 de ani, Sava Dorel Florea face parte din comitetul asociației de proprietari care se numește acum ”Dr. Victor Babeș”, situată în zona Copou. Începând cu anul 1973, ieșeanul a ocupat postul de secretar al asociației, ca mai apoi, în anul 2000, să ajungă președintele asociației de proprietari. Ba mai mult, de-a lungul carierei sale în cadrul asociației, Sava Florea a întâlnit nume importante ale Iașului.

”Marea majoritate a proprietarilor din cadrul asociației au fost cadre universitare, profesori doctori, persoane renumite în orașul nostru. De exemplu, prof. univ. dr. ing. Mihai Gafițanu, fost rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, regretatul prof. dr. Ioan Tansanu, inițiatorul Spitalului de Copii din Iași sau chiar regretatul prof. dr. Nicolae Oblu, care a înființat Spitalul de Neurochirurgie care îi poartă și numele. Acestea sunt doar câteva personalități importante pe care mi le amintesc acum, dar în zonă au fost mult mai mulți. Chiar și în momentul de față sunt persoane tinere pe la 40-45 de ani care sunt profesori doctori în cadrul universităților din Iași și țin de asociația de proprietari dr. Victor Babeș. Cert este că multe persoane au plecat și urmașii acestor persoane au dat spațiile în chirie pentru că ei locuiesc acum prin alte zone ale orașului”, a declarat Sava Florea, președintele asociației de proprietari Dr. Victor Babeș, cu sediul de pe strada cu același nume.

Inițial, Sava Florea a refuzat funcția de președinte atunci când a fost propus

În anul 2000, după 27 de ani în care Sava Florea a fost secretarul asociației de proprietari, în cadrul unei adunării generale acesta a fost propus de locatari pentru funcția de președinte. Inițial, ieșeanului nu i-a surâs ideea că ar putea conduce asociația din cauza faptului că s-au adunat sume importante de plată către furnizorii de servicii.

”Eu nu am vrut să fiu președinte din cauza faptului că trebuia să preiau, odată cu funcția, și datoriile anterioare ale locatarilor. Dar, într-un final, am acceptat și mi-am asumat toată responsabilitatea. Din ce-mi aduc aminte, la vremea aceea și la valoarea banilor de atunci erau datorii de aproximativ 45 de mii de lei. Cea mai mare partea din datorii erau reprezentate de restanțele locatarilor la apă și căldură. Însă am reușit încet, încet, să șterg datoria pe care am preluat-o odată cu funcția de președinte. Am bătut din ușă în ușă, am făcut înștiințări și așa am reușit să îi fac pe locatari să conștientizeze faptul că datoriile la asociație trebuie plătite”, a povestit președintele asociației de proprietari, Sava Dorel Florea.

Timpul a trecut, locatarii s-au schimbat, dar problemele au rămas aceleași

Odată cu trecerea timpului, locatarii din zona care intră în administrarea asociației de proprietari ”Dr. Victor Babeș” s-au schimbat. Blocurile situate foarte aproape de Universitatea ”Al.I. Cuza” sunt la mare căutare în rândul studenților care vor să închirieze apartamente. Totodată, multe apartamente sunt scoase spre închiriere de către rudele persoanelor decedate. Asociația de proprietari ”Dr. Victor Babeș” înseamnă 323 de apartamente și circa 500 de locatari. Președintele asociației spune că numărul de locatari a scăzut de când studenții nu mai vin fizic la cursuri.

”Probleme foarte grave cu locatarii nu am avut, însă de când sunt la asociație, au existat persoane nemulțumite. Persoane care credeau că facturile crescute la diferite utilități vin din pricina faptului că eu, ca președinte, vreau să le fur banii, pe când eu mă tem de lege și nu aș băga un leu de la asociație în buzunar. Este drept că utilitățile s-au scumpit foarte mult și implicit și prețurile facturilor au explodat. Dar nici să nu le achiți nu este bine, pentru că intervin astfel penalități. Au mai fost reclamații cum că studenții fac petreceri și deranjează ceilalți locatari. Toate aceste probleme am încercat să le rezolv pe cale amiabilă, însă nu mereu a funcționat abordarea mea. Așadar am apelat și la sesizări sau înștiințări scrise și înmânate locatarilor care au datorii la asociație”, a mai precizat Sava Florea, președintele asociației de proprietari ”Dr. Victor Babeș”.

Adauga un comentariu