Local

Scandal în comuna Tătăruși, cu fonduri europene! Un after school de 500.000 de euro zace nefolosit. „L-au făcut în bătaie de joc, stă închis, apă nu are și chiar dacă ar avea apă, în comună nu este canalizare”

Publicat: 21 apr. 2021
Clădirea albă pe care scrie cu roșu
Un after school care a costat 500 de mii de euro este sâmburele unui scandal din comuna Tătăruși, județul Iași. Localnicii spun că acesta nu este racordat la rețeaua de apă, care este nepotabilă, iar primarul spune că după Sărbătorile Pascale va fi deschis

În comuna Tătăruși din județul Iași se află unicul after school, un proiect unic în România care zace nefolosit de mai bine de 5 luni. Proiectul a fost realizat exclusiv pe fonduri europene și a costat aproximativ 500.000 de euro. Locul unde 80 de elevi ar trebui să învețe după orele de curs și unde ar trebui să primească o masă caldă este nefuncțional din cauză că nu este conectat la rețeaua de apă a localității

În urmă cu trei ani, în comuna Tătăruși din județul Iași a început construcția unui after school, printr-un proiect european. After school-ul a costat aproximativ 500.000 de euro, bani europeni, nerambursabili. Construcția a fost finalizată în decembrie 2020, însă nu a fost niciodată funcțional.

„Este o poveste veche acolo, există și un dosar la DNA. Domnul primar a făcut un proiect de rețea pentru apă în comună, pentru care a cheltuit foarte mulți bani și nu o folosește nimeni. Inițial, proiectul pentru rețeaua de apă costă 68 de miliarde, dar până la urmă a ajuns la valoarea de 127 de miliarde. Apa este luată de la barajul de la Pașcani, iar când au fost cei de la ApaVital, au refuzat lucrarea. Nu a știut nimeni că va construi acel after school, a făcut totul în secret”, a declarat Vasile Giurgiuveanu, consilier local în comuna Tătăruși.

ApaVital desfășoară verificările conductelor și funcționarea tuturor componentelor.

„Procedura de preluare în exploatare a sistemului de la Tătăruși este inițiată, aceasta urmând să parcurgă verificarea funcționalității tuturor elementelor componente. Faza de inițiere constă în evaluarea primară la care participă autoritatea locală, proiectantul sistemului, societățile care au asigurat lucrările de construcție și ARSACIS”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași.

Compania de apă-canal derulează mai multe investiții de extindere a rețelelor.

Primarul comunei Tătăruși spune că after school-ul va fi funcțional după Sărbătorile Pascale

Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși, spune că acuzațiile aduse sunt false și că imobilul finalizat în decembrie 2020 nu a putut funcționa până în prezent, deoarece nu a avut toate autorizațiile. Copiii din localitate vor putea merge la after school după Paște, promite primarul.

„Vă înșelați! Situația este alta, am terminat lucrările, avem toate autorizațiile, DSP și ISU, urmând să fie funcțional după Sărbătorile Pascale. Este apă potabilă la noi în comună, informația că la noi în localitate nu este apă potabilă este falsă, pentru că rețeaua are apă potabilă. Avem de la DSP buletin de analize, au venit cei de la ApaVital, care au luat probe săptămâna trecută și probele sunt bune. Copiii vor putea să vină la after school după Paște. La toate instituțiile publice din comună avem apă, toate sunt racordate. Sistemul de alimentare cu apă este finalizat din decembrie 2020 și urmează procedurile de predare către operatorul regional, care este ApaVital.

În urmă cu o săptămână, au fost cei de la ApaVital și au verificat automatizarea, au verificat puțurile, pompele. Se iau probe periodic, iar acum, săptămâna aceasta, vom pune apă în rețea și urmează să facem branșamentele pentru cetățeni. Într-o perioadă scurtă, zic eu, până în vară, toți cetățenii din Tătăruși vor fi racordați la sistemul de apă. După finalizare am făcut toate demersurile pentru obținerea autorizaților pentru funcționare, pe care acum le avem. Motivele pentru care after school-ul nu a funcționat până acum sunt că am așteptat autorizațiile, dar și incertitudinea pandemiei”, a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

Capacitatea after school-ului este de 80 de elevi. Proiectul a fost implementat pe ascuns

Proiectul after school-ului de la Tătăruși este unic în România prin dimensiune și construcție. În cei 500 de metri pătrați de care beneficiază clădirea se află două grupuri sanitare pentru elevi, unul pentru personal, două săli de clasă, unde pot studia 80 de elevi, fiecare beneficiind de un calculator, o bucătărie, o sală de mese și o sală unde se pot desfășura diferite activități. Elevii comunei Tătăruși vor beneficia de o masă caldă, activități interactive și consiliere școlară, totul gratuit. Scopul acestui proiect este diminuarea abandonului școlar.

„Totul a fost făcut în mare secret, școala nu a știu niciodată de acest proiect. Noi am aflat din auzite. Sunt multe nereguli la noi în comună, nu este asta singura. Nu înțeleg scopul acestui after school, deoarece la noi în localitate numărul copiilor este în scădere. L-au făcut în bătaie de joc, stă închis, apă nu are și chiar dacă ar avea apă, în comună nu este canalizare”, a spus Ion Ghiban, fost director al școlii din comună.

Un after school amplasat în zona centrală a Iașului este un mediu prietenos pentru toți părinții activi, unde se pune accent pe dezvoltare personală, gândirea liberă și creativă a copiilor.

Comentarii
 • Sotia d-nului Iosub a fost pentru cateva luni subprefect in Iasi. Nichita Ghe a numit-o in acest post drept multumire pentru niste contracte implementate in Tatarusi de firmele de casa ale p.s.d-ului. Cu aceasta ocazie, doamna subprefect a incasat 30000 ron, prima de instalare in Iasi. Pentru ca legea asa a fost gandita. Fiindca dl Iosub a fost cuminte, acelasi nichita ghe- astazi inchis la penitenciarul din str dr vicol- i-a angajat ginerele la drdp Iasi. Drdp fiind alta feuda psd-ista.

 • buna ziua ,de ce scrii niste lucruri sub anonimat, scrie ti numele complet atunci cand sustii ceva
  sau pur si simplu bati pari

 • Locuiesc in sudul tarii iar in Tatarusi am copilarit, de cate ori vin in vizita , din sudul tarii si pana acolo comuna mai pusă la punct nu am vazut,ce a putut face acest primar acolo este mai mult decat au putut face unii in capitala tarii,nimeni dar nimeni din cei care il contesta ,nu este capabil sa faca ce a facut acest primar acolo.Nu are comuna apa, asa si nici cartiere intregi din capitala nu au apa si voi cârcotiti de o comuna din Moldova unde sunteti sub pragul saraciei . Iar laDNA, tot cei care il contestati îi depuneti plangeri , ar trebui sa i pupati mainile ca v a scos din „glodul”in care se scălda comuna ,inainte sa vina el la putere . RUSINE la cei care nu vor decat ciolanul, pentru ca de facut ,se vede cu ochiul liber ce au facut in viata lor.

 • La fel cum s-a întâmplat și cu, căminul cultural din satul Iorcani.
  După ce că s-au băgat o groaza de bani acolo si spatiul util a fost prea mult limitat sta pustiu de câțiva ani, tie si mila când treci pe acolo.
  Tot în acel sat….problema drumurilor, o bătaie de joc…cum sa pui balastul ala in asa hal si sa zici ca pe acel drum se circulă ok?Poate cu, căruța…
  Nu mai prostiti lumea cu vorbe gen….o parte din satul iorcani are asfalt, facem pe rând(margine)…
  Ăla e drum județean, voi ca primarie nu aveti NICI o contribuție pentru acel asfalt, NICIUNA!
  Ca sa nu mai vorbesc si de scoala din satul Iorcani, a fost reabilitata super ok din punctul meu de vedere, dar iar o problemă….aduceti profesori capabili, implicativa in educatia copiilor de acolo….nu tot ii fugariti dintr-un loc în altul, voi nu va dati seama Dar satele astea vor rămâne pustii si bătrânii nu vor trai veșnic.Vreti oameni cu, cultura? Păi faceti ceva! Faceti macar un minim de condiții! Vor rămâne numai neplatitorii de taxe!
  Voi parcă vreti sa fugariti lumea, nu sa ii atragerii la sate unde e frumos si bine…pacat de zona pe care o aveti…o zona frumoasa linistită, cu aer curat, dealuri si păduri, cu o priveliște nemaipomenită spre Carpații Orientali.
  Să mai zic si ceva de dispensar?…N-are rost…
  Domnule primar, într-adevăr sunteti un om gospodar, încercați să păstrați tradițiile și un om care a făcut multe, dar e valabil doar pentru sătul Tătarusi…acolo da, sunt realizări vizibile.
  Încercați să lăsați orgoliile astea prostești la spate si sa va reamintiti ca, comuna Tatarusi nu este formată numai din satul Tatarusi, nu băgați pe toți într-o oală din cauza unora…tineretul, copii noștri nu au nici o vina, nici o legatura cu prostiile voastre…ca pana la urma pentru ei muncim.
  Va doresc succes si va rog din suflet sa nu uitati ca toti suntem oameni!

Adauga un comentariu