Actualitate

Scandal-monstru într-un cartier rezidențial din Iași! Patronul unei firme medicale a ajuns la disperare din cauza vecinilor. A intervenit și Poliția – FOTO

Publicat: 18 oct. 2019

Lucrările începute recent pe o stradă din Iași au provocat un scandal monstru între locuitorii din zonă. Mai multe familii sunt acuzate că se folosesc în mod ilegal de rețeaua de distribuție a gazelor care a fost montată de administratorul unei firme din apropiere. Cu toate că conductele au fost instalate pe cheltuiala unei singure persoane, vecinii au profitat de situație și se conectează la noua rețea în pragul iernii. Operatorul DelgazGrid, ANRE și Poliția nu au reușit până acum să lămurească situația în care au ajuns locuitorii din strada Manta Roșie

Recent, o serie de lucrări au fost începute în zona străzii Manta Roșie din municipiul Iași, iar asta a provocat un imens scandal. Administratorul unei companii cu sediul pe strada respectivă acuză proprietarii din vecinătate că se folosesc în mod abuziv de o investiție făcută în urmă cu mai mulți ani. Concret, Maria Airinei, administrator al companiei Difarm Trading SRL, a făcut pe propria cheltuială un proiect de racordare a imobilului la rețeaua de gaze naturale. Pentru că distanța până la cea mai apropiată conductă era de aproape 500 de metri, a fost realizat un proiect cu o firmă specializată la nivelul anului 2004.
„În urmă cu mai mulți ani nu era rețea de gaz în zonă și din acest motiv am fost nevoiți să tragem o conductă pe cheltuiala noastră. În anul 2004 am semnat un contract cu o firmă specializată și s-a făcut o lucrare după proiect, fiind montată o conductă de la bulevardul Poitiers până la clădirea noastră. La vremea respectivă am cheltuit peste 100 de milioane pentru a ne racorda la rețeaua de gaz, iar atunci am pus și un stâlp de electricitate, tot pe banii noștri”, a explicat Maria Airinei.

A fost solicitată intervenția autorităților

Fără ca nimeni să ceară acordul primului investitor în rețea și fără să se prezinte un document către acesta, recent au fost începute săpături de-a lungul străzii Manta Roșie. Inițial a fost decapat trotuarul, iar mai apoi firma care se ocupă de lucrări, și anume Mic Das SRL, a făcut săpături pe carosabil. „Vecinii au apelat la o firmă și au început să sape trotuarul pentru conducte de gaz. Au săpat prea aproape de stâlpul de electricitate, iar atunci i-am sesizat și au schimbat traseul săpăturilor pe stradă, care a fost reabilitată cu fonduri europene. Nimeni nu mi-a cerut acordul să se înțepe la conducta montată de noi și nici nu au fost prezentate documente sau autorizații din partea lor”, a mai povestit ieșeanca. Aceasta susține că nu a reușit să ajungă la o înțelegere pe cale amiabilă, iar din acest motiv s-a ajuns la un adevărat conflict. „Cu vecinii nici nu poți vorbi, ei au spus doar că nu îmi vor da nimic. În momentul de față nu am pretenții la bani, vreau să nu se încalce legea pentru că ei abuzează. Stocurile de marfă sunt udate de la scurgerile lor, un alt vecin crește porci lângă gardul meu și are WC în curte fără canalizare, mirosul este insuportabil”, a mai povestit Maria Airinei.
La scurt timp după începerea lucrărilor respective, a fost solicitată intervenția oamenilor legii prin 112. La fața locului s-a prezentat un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, însă aceștia au solicitat mai departe intervenția Poliției Locale. „A venit Poliția Județeană inițial, iar ei au spus că nu au competențe în această situație și au chemat Poliția Locală. Cei de la firmă au fluturat niște acte în fața polițiștilor și totul a rămas așa, acum se pare că se verifică documentele”, spune administratorul Difarm Trading SRL.

Răspunsurile evazive date de autoritățile responsabile

Reprezentanții firmei Mic Das SRL care lucrează în zonă susțin faptul că proiectul este realizat în condițiile legii, explicând faptul că este vorba despre o lucrare de investiție. „Noi realizăm o lucrare de investiție, iar pentru asta nu trebuie acordul celui care a adus conducta în zonă, ci facem o continuare a acesteia. În cazul branșamentului, așa cum este cel de la poartă, este nevoie de acceptul persoanei care a tras conducta. Dacă branșamentele erau făcute de-a lungul conductei respective, atunci ar fi fost nevoie de acordul investitorului”, a explicat Iulian, șef de echipă în cadrul Mic Das SRL.
În ultimele luni au fost trimise mai multe adrese către Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei ANRE și E.ON/DelgazGrid. Răspunsul oferit de autorități în această situație a fost însă unul evaziv și nu i-a lămurit pe locuitorii din Manta Roșie. „Prezentarea acordului solicitantului de acces privind despăgubirea proprietarului, acordul solicitantului se prezumă atunci când acesta consimte în scris, printr-un act autentic, să îl despăgubească pe proprietar pentru partea ce îi revine din investiția făcută”, se arată în răspunsul oferit de ANRE.
Aceeași instituție a făcut adrese și către E.ON și le-a transmis celor implicați faptul că, în cazul în care se ajunge la prejudicii, conflictul poate fi soluționat pe cale amiabilă sau în instanță. „În situația în care considerați că v-a fost afectată proprietatea prin lucrările de execuție a noului tronson de conductă de distribuție a gazelor naturale, vă informăm că aceste aspecte pot fi rezolvate pe cale amiabilă sau supuse spre soluționarea instanței judecătorești competente, singura în măsură să se pronunțe în astfel de situații”, se mai arată în răspunsul ANRE.loading...

Comentarii
  • Buna ziua, firma respectiva este foarte profesionista! pentru cei ce au lucrat cu ei si cu alte fime se vede si din poze ca lasa curat in urma lor! De ce crede oricine ca daca se face ceva cu bani europeni in zona respectiva raman oamenii in secolele trecute !?!? si aia tot bani sunt si orice interventie la covorul asfaltic se repara, nu trebuie sa aruncam cu noroi in orice incercare de a ne imbunatati confortul si progresul tehnic…

Adauga un comentariu