Actualitate

SCANDALOS! Afaceri pe spinarea iesenilor facute de sefii Salubris: Tarife calculate din burta, impuse cetatenilor care sunt pacaliti pe fata

Publicat: 29 mai 2018
1

@ Haos total la Iasi in ceea ce priveste gestionarea deseurilor menajere si curatenia de pe domeniul public @ Compania de salubritate a Primariei Iasi este total depasita de problema grava a mizeriei din oras, iar in loc sa elimine poluarea provocata de praf, sefii Salubris Iasi practica tarife preferentiale pe care le calculeaza din burta @ In vreme ce un iesean aflat in centrul orasului plateste 8,5 lei lunar tariful de colectare al deseurilor menajere, locuitorii din Zona Metropolitana Iasi sunt discriminati si obligati sa plateasca tarife mult mai mari, cuprinse intre 12 si 18 lei pe luna, chiar daca se afla mult mai aproape de Depozitul Ecologic de Deseuri al orasului @ Tocmai din haosul creat in sistemul de gestionare al deseurilor si lipsa de evidenta a materialelor recuperabile se produc bani negri care ajung in buzunarele "baietilor destepti" din administratia publica locala @ Numeroase contracte incheiate cu noii clienti din Zona Metropolitana Iasi au fost intermediate de firmele de consultanta controlate de sefii Salubris Iasi

Tariful de salubritate platit de populatie este stabilit prin calcularea unei cantitati medii de gunoi produsa de un cetatean. Practic, intreaga cantitate de deseuri depozitata la groapa de gunoi este impartita la numarul locuitorilor din Iasi. In momentul in care s-a facut calculul care sta in spatele tarifului de baza practicat de Salubris SA, adica in urma cu mai bine de 10 ani, intreaga cantitate de deseuri a fost impartita la un numar de circa 320 mii locuitori.

Citeste si : BOMBA in cazul angajatului mort de caldura de la Salubris! Rezultatele anchetei arunca in aer intreaga firma

Intre timp insa, Salubris SA si-a extins activitatea pe o raza mult mai mare decat cea a municipiului, operand acum si in Zona Metropolitana Iasi, fiind vorba despre un numar de peste jumatate de milion de persoane care locuiesc constant in ZMI. Desi cantitatea de deseuri colectata a crescut semnificativ odata cu cresterea numarului de locuitori, calculul a fost facut tinandu-se cont de acelasi numar de locuitori de pe raza municipiului, adica de 320 de mii persoane.

Citeste si : Informatii incendiare din spatele unei mega-afaceri: fapte de coruptie ale sefilor Salubris, pe masa procurorilor DNA

Contracte calculate din burta, dar profitabile pentru unii

Practic, un iesean care locuieste la bloc plateste un tarif pentru "Colectare, transport si depozitare deseuri menajere si asimilabile" in valoare de 8,50 lei pe luna. In cazul gospodariilor insa, tariful practicat de Salubris SA este de 14 lei pe luna pentru o singura persoana in municipiul Iasi, 24 lei pe luna pentru doua persoane, 33 lei pe luna pentru 3, respectiv 40 lei lunar pentru gospodariile cu 4 persoane.

In schimb, agentii economici platesc un tarif de 86 lei pentru fiecare metru cub depozitat la tomberon, iar pentru depozitarea deseurilor rezultate din activitatea de constructii (inerte) se plateste un tarif de 55 lei pe metru cub. Locuitorii din Zona Metropolitana Iasi platesc insa tarife diferite si calculate din burta, avand in vedere faptul ca conducerea Salubris SA nu a pus la dispozitie o structura de formare a tarifului.

Asa s-a ajuns ca locuitorii comunei Tutora, spre exemplu, care locuiesc la o distanta de doar cativa km de Depozitul Ecologic de Deseuri Tutora, platesc un tarif de 15 lei pentru colectarea deseurilor, asta desi locuiesc la o distanta de aproape 10 km mai mica fata de groapa de gunoi in comparatie cu locuitorii Municipiului Iasi.

Citeste si : Scandal de proportii uriase: angajari pe pile si jonglerii ilegale cu salariile de la o importanta firma ieseana

De luat in considerare faptul ca costul principal din care este format acest tarif este reprezentat de transportul deseurilor la depozit. Si locuitorii comunei Aroneanu au fost supusi unui tarif calculat din burta de sefii Salubris SA, fara sa existe o analiza tehnica care sa stea in spatele acestuia.

Practic, locuitorii comunei Aroneanu platesc un tarif lunar de 18 lei pe luna pentru depozitarea, transportul si colectarea deseurilor menajere, asta in vreme ce locuitorii comunei Holboca, care sunt la doar cativa pasi de singurul depozit de gunoaie omologat al Iasului, platesc un tarif de 12 lei.

Conform informatiilor din administratia publica locala, intermedierile facute de Salubris SA, societate subordonata Primariei Iasi al carei director general este Ion Apostol, cu noii clienti din Zona Metropolitana Iasi au fost realizate prin intermediul unor firme de consultanta controlate chiar de sefii Salubris, iar prin aceste metode au castigat profituri uriase.

Citeste si : INCENDIAR! Retea de firme controlate de familia unui cunoscut director din Iasi. Contracte pe bani publici si fonduri europene

Drepturi despre care iesenii nu stiu si pe care Salubris nu le respecta

Un aspect important de care iesenii nu tin cont este faptul ca regulamentul serviciului de salubritate al Municipiului Iasi prevede ca operatorul de salubritate este obligat sa plateasca despagubiri pentru intreruperea nejustificata a prestarii serviciului si sa acorde bonificatii din valoarea facturii in cazul in care serviciul oferit este sub parametrii de calitate si cantitate prevazute prin contract. In schimb, Salubris are dreptul sa suspende sau sa limiteze prestarea serviciului, fara plata vreunei penalizari, cu un preaviz de 5 zile, daca sumele datorate de client nu au fost achitate dupa 45 de zile de la primirea facturii.

Citeste si : Afacerea "cainele fara stapan" – Cine castiga bani pe spatele maidanezilor din Iasi

"Precolectarea se va realiza selectiv, pe timpuri de deseuri municipale, in pungi de plastic de culori diferite, aferente fiecarui tip de deseu sau de amestec de deseuri, puse la dispozitie contra cost de operatorul de salubritate sau a caror valoare va fi cuprinsa in tariful de salubrizare", scrie in Regulamentul de Salubritate al Municipiului Iasi.

Citeste si : Iata cum sunt furati iesenii cu acte in regula! Este implicata chiar firma Primariei Iasi – FACSIMILE

Practic, muncitorii Salubris sunt obligati sa manevreze recipientele, astfel incat sa nu se produca praf, zgomot sau sa se raspandeasca deseuri in afara autogunoierelor, dar mai ales sa colecteze deseurile selectiv, lucru care nu se intampla la nivelul Municipiului Iasi. Astfel, colectarea selectiva a deseurilor se realizeaza inca manual la Depozitul Ecologic Tutora, iar din aceasta cauza nu se tine o evidenta clara a materialelor recuperate din colectarea selectiva care sunt valorificate apoi pe piata de profil.
Adauga un comentariu