Local

Schema penală la Primăria comunei Răchiteni. Primarul Petre Doboș s-a salvat de demitere cu o săptămână înainte de alegerile locale 2020

Publicat: 09 oct. 2020
Primarul Petre Doboș, de la Primăria comunei Răchiteni, și-a pierdut mandatul chiar în apropiere de alegerile locale 2020
Petre Doboș, primarul comunei Răchiteni

Situație șocantă în Primăria comunei Răchiteni. Primarul Petre Doboș și-a salvat mandatul de primar în ultima săptămână de campanie electorală înainte de alegerile locale 2020. Condamnat în 2019 pentru că a ucis un tânăr într-un accident rutier, primarul din Răchiteni ar fi trebuit să-și piardă funcția. Petre Doboș nu a permis însă ca secretarul primăriei să emită referatul pentru încetarea mandatului. Documentul a fost redactat chiar înainte de alegeri, iar Petre Doboș a rămas fără mandat doar pentru o săptămână. Liberalul a candidat pentru un nou mandat și a câștigat bătălia la Primăria Răchiteni

Petre Doboș, primarul comunei Răchiteni, și-a păstrat mandatul din fruntea instituției în ciuda unei condamnări penale. În 2019 a primit o condamnare pentru 2 ani cu suspendare după ce a accidentat mortal cu mașina un tânăr aflat cu motocicleta. În aceste condiții, Petre Doboș ar fi trebuit să-și piardă mandatul de primar al comunei Răchiteni. Pentru acest lucru ar fi trebuit ca secretarul comunei să emită referatul constatator ca prefectul județului să emită ordinul de încetare a mandatului. Timp de mai bine de un an, Doboș a făcut presiuni ca secretarul comunei să nu emită acel referat constatator pentru primar .

Acțiune orchestrată de primarul penal Petre Doboș. Referatul a fost emis chiar înainte de alegerile locale 2020

Doboș și-a calculat pașii încă de la momentul condamnării penale din primăvara lui 2019. Și-a mazilit fostul secretar al comunei și a tot pus persoane noi pe această funcție. În acest fel a ajuns aproape de alegerile locale 2020 fără să-și piardă mandatul. Cum magistrații de la Curtea de Apel Iași i-au suspendat și pedepsele accesorii, acesta putea candida pentru un nou mandat pe perioada 2020-2024. Ca să nu piardă postul din Primăria comunei Răchiteni, Petre Doboș a lungit emiterea referatului la maxim. Abia pe 23.09.2020, cu 4 zile înainte de ziua alegerilor locale, secretarul comunei a emis către Prefectura Iași referatul respectiv. În aceste condiții, prefectul județului a emis ordinul de încetare a mandatului pentru Petre Doboș.

Primarul comunei a tras de timp până la alegeri

Fostul secretar al comunei a decedat la scurt timp de la condamnarea penală a primarului, însă Petre Doboș nu a numit pe nimeni în locul său. Dimpotrivă, a dat atribuții de secretar unei persoane care nu avea studii juridice și care a primit răspunderi limitate. Mai multe luni, primarul Petre Doboș nu a scos la concurs postul vacant de secretar al comunei Răchiteni, tocmai pentru a fi sigur că nu își va pierde mandatul. Cum instanța a decis că Doboș poate candida la o nouă funcție, acesta a renunțat la mandat cu 4 zile înainte de scrutinul electoral și astfel s-a salvat.

„Dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicate inculpatului Doboș Petre pe un termen de încercare de 4 ani, stabilit conform dispozițiilor art. 82 Cod penal din 1969 . În baza art. 71 alin. 5 Cod penal din 1969, pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei închisorii, suspendă și executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului”, au decis judecătorii.

Accident rutier făcut de primarul Petre Doboș în apropierea municipiului Iași

În data de 15 noiembrie 2013, primarul Petre Doboș a avut un accident rutier în localitatea Lunca Cetățuii. Petre Doboș se afla la volanul unui autoturism marca Hyundai Santa Fe și a intrat în coliziune cu o motocicletă marca Yamaha, condusă de un tânăr de 27 de ani pe nume Valentin Macovei. În urma impactului, motocicleta a fost proiectată într-un copac, iar motociclistul s-a izbit de un cap de pod.
Vreme de șase ani s-au făcut cercetări, iar primarul Petre Doboș a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Deși a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, acesta a rămas în continuare la cârma comunei Răchiteni.

Adauga un comentariu