Sanatate

Schimbare neașteptată în sistemul medical. Toți pacienții din România sunt vizați

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schimbare neașteptată în sistemul medical. Toți pacienții din România sunt vizați
Cardul european de sănătate poate fi obținut gratuit și este valabil timp de doi ani. 

A fost anunțată o schimbare neașteptată în sistemul medical. Românii asigurați la sistemul public de sănătate au posibilitatea să solicite online cardul european de sănătate, documentul în baza căruia pot primi asistență medicală gratuită în statele UE. Toți pacienții din România sunt vizați.

Schimbare neașteptată în sistemul medical

Pacienții scapă de cozile de la casele de asigurări de sănătate. Până de curând, cererile pentru eliberarea documentului care permite românilor accesarea unor servicii medicale în statele europene se depuneau în format hârtie, în scris la sediul Casei de Asigurări de Sănătate de pe raza județului în care au domiciliul. Cardul european de sănătate poate fi obținut gratuit și este valabil timp de doi ani.

Românii asigurați la sistemul public de sănătate au posibilitatea să solicite online cardul european de sănătate, documentul în baza căruia pot primi asistență medicală gratuită în statele UE. Astfel, cererea de eliberare a cardului european de sănătate poate fi depusă direct de pe telefon sau din fața calculatorului.

Cardul european de sănătate este valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în Islanda, Norvegia și Elveția.

Ce este cardul european de sănătate

Cardul  european de sănătate recunoaște posesorului calitatea de asigurat în toată Uniunea Europeană. Prestațiile medicale care sunt acoperite și gratuite cu acest card includ tratamentele pentru bolilie cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

Cardul european de sănătate nu acoperă servicii medicale precum:

– costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;

– nu acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical;

– nu garantează servicii gratuite, date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.

Cardul de sănătate este un instrument vital în sistemul medical românesc. Cardul de sănătate este important pentru accesul la servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul este emis pentru cei care au împlinit vârsta de 18 ani și pentru cei care devin asigurați ulterior emiterii inițiale a cardurilor. Guvernul a decis să prelungească cardurile de sănătate cu 7 ani pentru că multe dintre ele expirau în 2021. Pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor.

Prin urmare, cardurile de sănătate emise în 2013 sunt valabile până în 2027, în timp ce cele emise în 2014 sunt valabile până în 2028. Toate celelalte carduri emise după 31 decembrie 2014 au o valabilitate de 7 ani. Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscriptionată pe document a expirat deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.

Anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale. De asemenea, mai beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; femeile însărcinate și lăuzele; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; beneficiarii legilor speciale; pensionarii; persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002, ca urmare a unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale; persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani; persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Adauga un comentariu