Prima pagină » Eveniment-Social » Schimbarea la Față a Mântuitorului. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare!

Schimbarea la Față a Mântuitorului. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare!

06 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Eveniment-Social

Astăzi, 6 august 2021, este sărbătorită Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus. Sărbătoarea se ține înaintea Adormirii Maicii Domnului, cea mai importantă din perioada verii. Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos are ca semnificație momentul în care apostolii s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său

Sărbătoare importantă pentru creștinătate, în această zi. Pe 6 august 2021, atât creștinii-ortodocși, cât și cei romano-catolici sărbătoresc Schimbarea la Față a Mântuitorului. Acest eveniment a avut loc înainte de intrarea lui Iisus în Ierusalim și de răstignire și este considerată a fi sărbătoarea premergătoare Adormirii Maicii Domnului, cea mai importantă din această perioadă a anului.
Sărbătoarea datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea. Sărbătoarea de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri în toate zonele țării.

Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos

Sărbătoarea are o importanță aparte și în Biserica Ortodoxă, fiind trecută cu cruce roșie în calendar. Se spune că, în acele momente, o șuviță de lumină a pogorât din cer și a făcut ca fața lui Iisus să strălucească precum soarele, iar mantia i-a devenit albă ca zăpada. În documentele din secolul al V-lea apar mențiuni atât în Răsărit, cât și în Apus referitoare la sărbătorirea Schimbării la Față. Sărbătoarea mai este numită și Obrejenia, denumire ce vine din slavonă și înseamnă transformare, schimbare.
Denumirea în limba greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos. Când sfinții Cosma și Damian au compus imnuri pentru slujba sărbătorii în secolul VII, cultul ei era deja generalizat în Biserica de Răsărit. În Apus, Schimbarea la Față era sărbătorită încă sporadic în secolul VII, cultul ei generalizându-se mai târziu.

Tradiții de sărbătoarea Schimbării la Față

Ziua de astăzi, 6 august 2021, este una plină de tradiții. Schimbarea la Față este singura zi când se poate mânca pește, în postul Sfintei Mării, care a început la 31 iulie și care se termină la 15 august. De acest moment sunt legate și unele credințe și obiceiuri populare. Se crede că, de acum, întreaga natură capătă amprenta toamnei. Practic, această sărbătoare este considerată ca hotarul dintre vară și toamnă.

Agricultorii cred că, după 6 august, este posibilă oricând căderea brumei. Tot din 6 august sunt estimate roadele livezilor, din convingerea că, de aici înainte, fructele nu se mai aleg. Femeile păstrează, mai ales în mediul rural, diferite credințe și obiceiuri. Nu mai lasă noaptea ferestrele deschise, nu atât de teama frigului, ci din credința că, în miez de noapte, duhurile rele se retrag în case și că membrii familiei atinși de ele rămân o vreme cu membrele înțepenite sau strâmbe. Aceeași dată este și reperul unor prognoze meteo populare pe termen scurt. Se crede că, dacă vremea se schimbă brusc în această zi, aspectul său nou se va menține același până la 15 august, când se serbează Adormirea Maicii Domnului, numită popular Sfânta Mărie Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *