Actualitate

Tradiții și superstiții de Schimbarea la Față a Domnului. Ce acatist este închinat acestei sărbători

Publicat: 05 aug. 2021
Schimbarea la Față a Domnului
Ziua de 6 august este o mare sărbătoare pentru credința ortodoxă, când creștinii celebrează Schimbarea la Față a Domnului

Vineri, 6 august, creștinii celebrează Schimbarea la Față a Domnului, o mare sărbătoare pentru credința ortodoxă, care are închinat și un acatist. Totodată, există mai multe tradiții și superstiții legate de acest praznic împărătesc pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Sărbătoarea are o importantă semnificație deoarece este momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului își are originea la începutul secolului al IV-lea. Atunci, când Împărăteasa Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, însă, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea. Astfel, ziua de 6 august este însemnată în calendar cu cruce roșie.

Acatist pentru Schimbarea la Faţă a Domnului

Sărbătoarea mai poartă numele de Obrejenie, din limba slavă, care înseamnă transformare, schimbare. În limba greacă, sărbătoarea se numește Metamorphosis (transfigurarea), iar Sfântul Antim Ivireanul o numeşte sugestiv Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos. Cu această ocazie, un creștin adevărat își începe ziua cu rugăciuni de dimineață închinate Schimbării la Faţă a Domnului, iar în biserici se citește acatistul acestui praznic împărătesc.

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Amin.”

Tradiții și superstiții de Schimbarea la Față a Domnului

Obrejenia sau Probejenia, așa cum este cunoscută în tradiția populară, marchează începutul toamnei. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată. De asemenea, se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile vestejite, iar cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba, iar despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

Se spune că în această zi nu trebuie să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul. Așadar, e bine să te împaci cu cine ești certat. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Se mai spune că oamenii care se roagă cu credință în această zi pot să scape de anumite patimi. Iar cei vii nu trebuie să-i uite pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora. Nu în ultimul rând, acest acatist închinat sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului are o mare putere dacă este citit în aceatsă zi.

Comentarii
Adauga un comentariu