Au fost anunțate schimbări majore la Poșta Română! Poșta Română face investiții record pentru modernizarea serviciilor și își propune să își dezvolte serviciul de curierat și coletărie, prin construirea unei infrastructuri specifice. Cert este că dispare meseria de poștaș. Iată cu ce vor fi înlocuiți și cine mai aduce plicurile și pensiile acasă.
Schimbări majore la Poșta Română!
Poșta Română trece prin schimbări radicale. Șeful de la Poșta Română a anunțat că se vor face nvestiții uriașe pentru implementarea unor servicii moderne pentru cetățeni și a precizat că în perioada următoare se are în vedere transformarea poștașilor în curieri. Concret, Poșta Română își propune să își dezvolte serviciul de curierat și coletărie, iar poștașii vor deveni curieri și vor fi în concurență directă cu firme precum GLS, Cargus, DPD, DHL sau Sameday.
„Este timpul să trecem la următorul nivel, şi anume să începem livrări în coletărie, aşa cum se procedează în industrie astăzi. Nu o s-o facem ca o activitate istorică, ci ca un start-up. Deşi avem o reţea generoasă şi oameni foarte muncitori, ei trebuie să fie pregătiţi să accepte tehnologia şi să înţeleagă că meseria de poştaş nu mai există! Se închide un capitol de peste o sută de ani în această industrie. Trebuie să existe curierat de acum încolo, motiv pentru care am început să transformăm poştaşi în curieri. Deocamdată, avem doar 2.000. Ambiţia noastră este să creştem semnificativ peste 2.000.”, a declarat Valentin Ștefan, CEO Poșta Română.
Mai mult, Poșta Română își propune să creeze o rețea de lockere, care să aibă un rol comercial, adică să genereze profit, atât în zonele urbane, cât și în zonele care nu fac față din punct de vedere comercial.
„Ambiţia noastră cu reţeaua de lockere este să aibă un rol comercial, adică să facem bani, să livrăm coletul şi să existe un profit, pentru că administrăm reţeaua. Vrem să ducem reţeaua de lockere nu doar în zonele urbane care sunt profitabile acum, ci şi în zonele care nu fac faţă din punct de vedere comercial. Reţeaua de lockere a Poştei Române va fi una naţională, nu doar urbană, şi ele vor fi plasate în apropierea oficiilor poştale sau nu neapărat.”, a mai precizat șeful Poștei Române.
Concedieri masive la Poșta Română
Pe lângă investițiile majore anunțate pentru modernizarea serviciilor poștale, s-au făcut și disponibilizări masive în rândul angajaților. Una dintre măsurile cheie în acest proces de restructurare a fost reducerea cu 75% a posturilor din administrația centrală. De la 1.200 de angajați în 2021, compania a ajuns la doar 300 de posturi la nivel central, iar mulți au rămas fără loc de muncă.
,,După decenii de stagnare, Compania Naţională Poşta Română trece prin cel mai agresiv proces de modernizare, reducând masiv aparatul administrativ. Birocraţia, reducere colosală de 75% în Administraţia Centrală. Optimizare fără precedent. Poşta Română a implementat o restructurare profundă a aparatului administrativ, eliminând 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajaţi. La nivel naţional, numărul total de angajaţi a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, fără a afecta calitatea serviciilor.”, anunţă compania de stat.
Începând cu 2025, Poșta Română a anunțat că va continua investițiile și proiectele pentru modernizare, iar meseria de poștaș va dispărea. Poștașii se vor transforma în curieri și se va dezvolta o rețea de lockere în toată țara.
Cu cat vor creste tarifele la servicii in urma acestei metamorfoze?