Boli si tratamente

Schizofrenia, un factor de risc pentru boala Parkinson

Publicat: 16 ian. 2021
mana-tremuranda-parkinson
Se spune că pacienții cu schizofrenie prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson în jurul vârstei de 65-70 de ani, potrivit unui studiu finlandez recent.

Se spune că pacienții cu schizofrenie prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson în jurul vârstei de 65-70 de ani, potrivit unui studiu finlandez recent.

Boala Parkinson, o patologie neurodegenerativă, corespunde distrugerii anumitor neuroni (neuroni dopaminici), ceea ce duce la tulburări ale creierului și (cel puțin) 3 simptome specifice: akinezie (încetinirea mișcărilor, în special mersul pe jos), hipertonie (rigiditate excesivă a mușchilor care rezultă în special într-o postură înclinată înainte) și tremurături (prezente la 30% dintre pacienți, acestea afectează în principal mâinile și brațele).

Vârstă, pesticide și genetică: factori de risc pentru boala Parkinson

Știința a identificat mai mulți factori care cresc riscul de a dezvolta boala Parkinson. În primul rând, vârsta: această patologie este extrem de rară înainte de 45 de ani și apare mai degrabă în jurul vârstei de 65-70 de ani. Apoi, pesticide: mai multe studii au arătat că fermierii expuși la insecticide organoclorurate prezintă un risc crescut de a suferi de boala Parkinson. În cele din urmă, genetica: există o susceptibilitate genetică la boala Parkinson, dar este relativ scăzută.

Potrivit unui studiu recent al Universității din Turku (în Finlanda), persoanele cu schizofrenie prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson în jurul vârstei de 65-70 de ani. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință finlandezi au urmărit 25.000 de pacienți cu schizofrenie între 1996 și 2019. Au descoperit că acești pacienți au dezvoltat mai mult boală Parkinson decât media.

Cercetătorii (care și-au publicat lucrările în jurnalul comercial Movement Disorders) emit ipoteza că schizofrenia este responsabilă pentru o dereglare a sistemului dopaminergic din creier – cel care este distrus treptat în cursul bolii. Parkinson, ceea ce ar favoriza apariția acestei patologii degenerative.

Adauga un comentariu