Local

Se ascut săbiile. Astăzi se decide bugetul județului. Tensiuni majore între aleșii Iașului – LIVE VIDEO

Publicat: 17 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se ascut săbiile. Astăzi se decide bugetul județului. Tensiuni majore între aleșii Iașului - LIVE VIDEO

UPDATE: Bugetul a trecut cu votul tutor partidelor, mai puţin a PNL-ului care s-a abţinut
Continuă ceartă pe bugetul Iaşului. Amendamentele aleşilor opoziţiei nu prea au succes, nefiind susţinute de toţi consilierii Iaşului. Două amendamente ale PSD au trecut de plen. Cele ale PNL urmează să fie votate. Apoi se discută unele amendamente ale PMP.

UPDATE: Şedinţa de CJ a început cu scandal. Grupul PNL a cerut pauză de consultări pentru un proiect legat de Aeroportul Iaşi, însă Executivul a trecut peste acest lucru şi a decis avizarea hotărârii

UPDATE: A început şedinţa de Consiliu Judeţean! În premieră, şedinţa va fi transmisă în format LIVE VIDEO

Plenul Consiliului Județean Iași va bate astăzi în cuie proiectul de buget pe anul în curs. Discuțiile între aleșii opoziției și cei ai majorității au explodat în ultima perioadă. Opoziția amenință că nu votează proiectul de buget. Investițiile anunțate sunt de câteva sute de milioane de lei

Ședință fierbinte la Consiliul Județean Iași. Astăzi, plenul Consiliului Județean se va reuni într-o ședință ordinară pentru a discuta câteva zeci de proiecte pe ordinea de zi. Printre proiectele de hotărâre se află și unul legat de proiectul de buget pe anul în curs. Este de așteptat ca proiectul de buget să stârnească scandal, asta după ce Executivul a jonglat cu amendamentele opoziției. Inițial, acestea au fost introduse în proiectul de buget, după care au fost scoase, ca mai apoi să apară iar.

Șefii administrației județene au făcut o serie de estimări, cea mai mare sumă de la capitolul investiții fiind alocată drumurilor județene. Bugetul general centralizat al Consiliului Județean (CJ) Iași pentru anul 2020 este de 1,47 miliarde de lei. Pentru investiții, anul acesta este prevăzută suma de 512,5 milioane lei. Din acești bani, la sănătate vor ajunge 94,1 milioane lei, la protecția mediului- 6,6 milioane lei, la cultură, recreere, religie vor ajunge 19,4 milioane lei. Pentru capitolul învățământ se vor aloca 0,46 milioane lei, pentru asistență socială- 6,7 milioane lei, iar pentru transport – infrastructură rutieră se vor aloca 384 milioane lei.

Ce au cerut consilierii?

Comisia de Sport și Tineret a discutat despre alocarea a 2 milioane lei pentru susținerea sportului ieșean de performanță. De asemenea, Comisia pentru Agricultură a propus și ea alocarea a 200 mii lei pentru susținerea festivalurilor tradiționale câmpenești înscrise în Calendarul Agricol al județului lași și promovarea tradițiilor prin încheierea de parteneriate. Aceștia au mai propus și inițierea unor evenimente pentru promovarea producătorilor locali și a produselor locale la care CJ Iași a fost partener de-a lungul anilor. Și consilierii PMP au inițiat o serie de amendamente la bugetul general al județului. De exemplu, aceștia au cerut achiziția unei ambulanțe pentru transport neonatologie – Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” (1.450.000 lei), dar și alocarea de fonduri pentru comuna Grozești (1.095.965 lei). De asemenea, aceștia au mai solicitat și fonduri pentru realizarea documentației tehnice necesare amenajării de pasarele pietonale pe drumul E583.

” Cunoaștem cu toții problema numeroaselor accidente rutiere care au loc pe drumul european E583. Consiliul Județean, în calitate de instituție de importanță majoră în comunitatea ieșeană, ar trebui să intervină în această problemă. De aceea, în aprilie 2019, am propus un proiect de construire a mai multor pasarele pietonale, supraterane sau subterane, pe traseul cuprins între ieșirea din municipiul Iași și orașul Târgu Frumos. Lucrările pot fi/trebuie realizate în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primăriile din Iași, Valea Lupului și Lețcani, privați etc. Nefiind vorba de lucrări complexe, lucrările nu ar dura și nici nu ar costa mult”, se arată în amendament.

Adauga un comentariu