Prima pagină » Local » Se caută vinovații. Se așteaptă expertiza pentru fisurile din pista Aeroportului Iași
Se caută vinovații. Se așteaptă expertiza pentru fisurile din pista Aeroportului Iași

Se caută vinovații. Se așteaptă expertiza pentru fisurile din pista Aeroportului Iași

18 nov. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

În câteva zile se va afla cine este răspunzător pentru fisurile apărute pe pista Aeroportului Internațional Iași. Conducerea aerogării ieșene a arătat că în zilele următoare va primi rezultatul expertizei făcute la pistă. Aceasta a fost comandată după ce s-a constatat apariția a peste 1.700 de zone fisurate în pista de 2.400 metri dată în folosință în 2014.

„Pista de la Aeroportul Iași este în perioada de evaluare. S-a terminat cu analizele de laborator. Termenul de livrare al acestei expertize este 23 noiembrie. În circa două săptămâni vom ști clar ce este de făcut. Vestea bună este că nu sunt probleme în partea de fundare. Pista nu prezintă defecțiuni care ar pune în pericol operarea avioanelor. Sunt probleme în stratul de uzură, unde nu sunt elucidate cauzele. În acest raport de expertiză ar urma să găsim și o posibilitate de rezolvare a problemelor apărute”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Dezastru după primele concluzii

O expertiză preliminară făcută la pista de 2.400 metri a scos la iveală un adevăr șocant. Lucrarea a fost făcută în bătaie de joc, la mijloc fiind zeci de milioane de euro din bani publici. Proiectul făcut sub oblăduirea trioului Marius Bodea, Cristian Adomniței și Relu Fenechiu continuă să scoată la iveală tot mai multe probleme. În cele peste 1.700 puncte din pistă se acumulează apă. Acest lucru poate conduce la diverse probleme pe viitor. Lucrarea făcută de asocierea Max Boegl- Vega ’93 Galați și UTI Grup a ieșit din garanție de câteva săptămâni. Însă recepția lucrărilor nu a fost făcută.

În anul 2012, liberalii aflați atunci la putere au dat contractul de construcție a pistei noi cumătrului lui Fenechiu, Corneliu Istrate. Firma Vega Galați a făcut lucrarea, iar la scurt timp a intrat în insolvență. Din 2014 și până în prezent, problemele s-au înmulțit. Primele constatări legate de calitatea lucrării au fost făcute încă de anul trecut, însă nimeni nu avea să prevadă unde se va ajunge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`