Local

Se cutremură patul cu tot cu amantă în el! Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, a primit o pedeapsă prea blândă? DNA-ul nu e mulțumit de decizia judecătorilor! GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se cutremură patul cu tot cu amantă în el Gheorghe Nichita fostul primar al Iașului a primit o pedeapsă prea blândă DNA-ul nu e mulțumit de decizia judecătorilor GALERIE FOTO  VIDEO
Gheorghe Nichita a fost ridicat de acasă de polițiști, după condamnarea din dosarul "UTI"

Anchetatorii anticorupție au contestat sentința emisă de Tribunalul Iași în ceea ce îl privește pe fostul primar Gheorghe Nichita. Acesta și fostul șef al Poliției Locale, Liviu Mihai Hliboceanu, au formulat, la rândul lor, apel. Astfel, dosarul intitulat generic „Amanta” va fi reluat la Curtea de Apel Iași

Dosarul „Amanta” va fi reluat la Curtea de Apel Iași. Asta, după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu au formulat apel la sentința primei instanțe.
Recent, fostul primar al Iașului, fostul șef al Poliției Locale și anchetatorii anticorupție au contestat decizia luată de Tribunalul Iași în dosarul intitulat generic „Amanta”. Cel mai probabil, procurorii DNA vor pedeapsă mai mare pentru fostul edil și pentru ex-șeful Poliției Locale.

Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu, condamnați cu executare în dosarul „Amanta”

Pe 29 septembrie, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au emis sentința în dosarul „Amanta”. Magistrații au decis condamnarea lui Gheorghe Nichita la 5 ani și două luni de închisoare, pentru instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.
În același dosar, Liviu Mihai Hliboceanu a primit o pedeapsă de 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu, ambele în formă continuată. De asemenea, magistrații i-au obligat pe cei doi la plata unor despăgubiri totale în valoare de aproximativ 180.000 de lei către Poliția Locală Iași.

O sentință dată după aproape 5 ani de proces la prima instanță

Pe 27 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Nichita. DNA l-a mai trimis în judecată și pe Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași la data faptelor. Anchetatorii anticorupție au precizat că, în perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-ar fi determinat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași.

Mai exact, procurorii DNA au susținut că Gheorghe Nichita ar fi determinat mai multe persoane aflate în subordinea lui să o urmărească pe Adina Kramer (fostă Samson), cu care ar fi avut o relație. Amintim că, în urmă cu aproape două luni, Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv în dosarul „UTI”. În acel caz, fostul primar al Iașului a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, ce privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, fostul primar i-ar fi cerut, în mod direct, lui Gabriel Iulius Mardarasevici și, în mod indirect, lui Tiberiu Urdareanu un procent de 10 la sută din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei.

Adauga un comentariu