Local

Se dărâmă clădirea de la Aviația Utilitară de lângă Aeroportul Iași! În zonă apare o nouă platformă pentru avioane

Publicat: 05 mai 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Se dărâmă clădirea de la Aviația Utilitară de lângă Aeroportul Iași În zonă apare o nouă platformă pentru avioane
Noul terminal T4 de pasageri va include și demolarea clădirii de la Aviatia Utilitară de lângă Aeroportul Internațional Iași

Clădirea de la Aviația Utilitară, de lângă Aeroportul Iași, va fi demolată. Pe locul clădirii va fi ridicat noul terminal T4 pentru pasageri, proiect finanțat cu fonduri europene. Lângă noul terminal va apărea și o platformă pentru parcarea aeronavelor

Consiliul Județean (CJ) Iași a semnat contractul cu Comisia Europeană pentru finanțarea lucrărilor la noul terminal T4 de la Aeroportul Iași. Circa 72 de milioane de euro vor fi alocate prin finanțarea europeană, iar restul de 20 de milioane de euro vor fi acoperite de Aeroportul Iași, în baza unui împrumut. Noul terminal T4 va fi ridicat pe o suprafață de 31.000 metri pătrați, alături urmând să fie amenajată și o parcare cu 250 de locuri pentru autoturisme.

Se dărâmă clădirea de la Aviația Utilitară de lângă Aeroportul Iași

Conducerea Consiliului Județean Iași a menționat și cum va arăta noua investiție. Terminalul T4 va fi construit pe o suprafață ce cuprinde și clădirea actuală de la Aviația Utilitară. Imobilul în care a funcționat Aviația Utilitară SA va fi demolat pentru a se construi noul terminal de pasageri. Alături, va apărea și o nouă platformă pentru aeronave. Actuala platformă cuprinde un spațiu pentru 13 aeronave.

„La finalul implementării acestui proiect, Aeroportul Iași va deservi întreaga zonă. Circa de 72 milioane de euro sunt fonduri europene care vor asigura această investiție. Vom avea în vedere creșterea capacității de procesare a pasagerilor, creșterea zonei pentru locurile de parcare a avioanelor, o parcare pentru autoturisme”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Lucrări în următoarele 16 luni pentru noul T4

Săptămâna viitoare va fi semnat și contractul de lucrări cu firma Strabag SRL, câștigătorul licitației.

„Vom semna contractul cu compania Strabag SRL și vom da săptămâna viitoare ordinul de începere a lucrărilor. Termenul pentru proiectul tehnic este de patru luni, iar pentru realizarea lucrărilor este de 12 luni. În 16 luni proiectul ar trebui să fie gata. Suntem în grafic și mă bucur că nu am avut probleme deosebite. Prin această finanțare, la Aeroportul Iași se va desfășura una din cele mai importante investiții din județ. Va fi al doilea terminal după Otopeni”, a precizat Romeo Vatră, directorul de la Aeroportul Iași.

Terminalul T2 va fi transformat într-unul cargo

Actualul Terminal T2 va fi transformat, într-o primă etapă, în zonă cargo, începând cu anul 2024. Pe zona de est, va apărea ulterior o nouă zonă cargo la Aeroportul Iași. De asemenea, Terminalul T3 va fi folosit pentru cursele interne. Acesta a fost construit în 2015 și nu mai face față numărului mare de pasageri. Solicitarea pentru autorizația pentru demolarea clădirii de la Aviația Utilitară va fi depusă în cursul săptămânii viitoare, pentru a se putea demara lucrările. T3 și T4 vor avea aceeași fațadă, urmând a comunica între ele.

„Nu mai putem procesa pasagerii. Avem șapte check-in, două filtre de control acces și patru porți de îmbarcare și nu ne mai putem întinde la T3. De aici și stringența pentru noul terminal de pasageri. Sunt încrezător că vom avea o colaborare bună cu CJ Iași și cu constructorul”, a mai spus Romeo Vatră.

Aviația Utilitară SA, de la Aeroportul Iași, a intrat în faliment în urmă cu mai mulți ani, iar clădirea a rămas în paragină.

Comentarii
  • Poate daramati si faceti curat pe la activitatea de finante ,sunt unele care ar trebui sa stea doar la DNA poate scoateti la pensie madamele cu pile pnl,fosta crasmarita,,,,pe rebegica ,sinca vreo 12 feministe si vreo7 purtatatori ilegali de cravata.Sa nu uitam de pensionari de la ochi albastri care se chinue pt a atinge 10000 lei saraci ….DL DIRECTOR TE DADEAI LIBERAL ASA CATRECI LA MUNCA ….AI DE DAT CU ASPIRATORULSI scoate fct .pt cei ce muncesc .Poti sa dai afara si pila lui finantistul care e adus de bodea cu tot cu ciuperca lui ce da 10 examene pt. o fct.Daca ai dai afara cresc somerii ca nici DRACUL nu ai angajeaza.

  • Daca dupa16 luni o sa ramanem cu imaginea aia de depozit construit pe post de aeroport, o panglica taiata si un “atat s-a putut”, va fi o dovada cat se poate de evidenta cu ce “Capitala regala” este Iasiul.
    Toate aeroporturile care se construiesc in lumea asta au o arhitectura civilizata, nu o cutie, numai noi trebuie sa ne multumim cu asa ceva.

Adauga un comentariu