Economic Local

Se ingroasa treaba la ferma din Iasi, unde s-a depistat rabie la una dintre bovine. Numarul persoanelor internate in spital a ajuns la 18

Publicat: 29 dec. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se ingroasa treaba la ferma din Iasi unde s-a depistat rabie la una dintre bovine. Numarul persoanelor internate in spital a ajuns la 18
1

@ Angajatii de la ferma primesc tratament la Spitalul de Boli Infectioase @ Conducerea DSVSA Iasi a impus masuri de urgenta la ferma de vaci din Gorban, ferma care apartine controversatului om de afaceri Constantin Soranescu

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti a confirmat ca bovina de la ferma din localitatea ieseana Gorban avea rabie. Inainte de trimiterea probei si la institutul mentionat, boala a fost confirmata si de laboratorul de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) din Iasi. Ieri, conducerea DSVSA Iasi a decis sa ia masuri suplimentare, in regim de urgenta, pentru a preveni imbolnavirea in randul animalelor, dar si a personalului din ferma.

Citeste si : Afacerist iesean obligat de judecatori sa inapoieze fondurile europene

De asemenea, Directia de Sanatate Publica din Iasi are in desfasurare o ancheta epidemiologica in vederea stabilirii persoanelor care au intrat in contact direct sau indirect cu animalul infectat si dirijarea acestora catre Spitalul de Boli Infectioase din Iasi pentru vaccinare antirabica. Ieri, la unitatea medicala erau internate 18 persoane, angajati ai fermei, oameni care au intrat in contact cu vaca diagnosticata cu rabie, turbare, inainte si dupa sacrificare.

"Avem 18 persoane internate, majoritatea barbati, de la ferma din Gorban. Pacientilor li se administreaza timp de trei zile ser si apoi vor urma o schema de vaccinare antirabica la 7, 14, 30 si 90 de zile. Toti pacientii sunt sub observatia medicului de specialitate", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase.

Personalul din ferma a fost adus la spital dupa 72 de ore de la contactul cu vaca turbata. Dupa cum a precizat medicul Hurmuzache, pentru ca vaccinul sa aiba efect suta la suta, acesta trebuia administrat in primele 72 de ore. Medicii spera ca niciunul dintre angajati sa nu fie infectat cu virusul rabic. In ferma sunt 103 vaci si apartine controversatului om de afaceri din Iasi, Constantin Soranescu, unul dintre milionarii cercetati pentru infractiuni economice.

Citeste si : Autoritatile din Iasi sunt in alerta! Un virus ucigas, descoperit la ferma unui cunoscut milionar din Iasi. 16 oameni au ajuns in spital. Medicii se tem de ce este mai rau

DSVSA a impus masuri suplimentare la ferma

Bovina a dat semne de boala din ziua de 24 decembrie 2017, simptome care s-au accentuat pe timpul noptii. In dimineata zilei de 25 decembrie, medicul veterinar a deci sa sacrifice animalul. Se banuieste ca vaca a fost muscata de o vulpe turbata atunci cand animalele din ferma au pascut pe malul Prutului, in localitatea Gorban. Personalul a venit la spital pe data de 28 decembrie 2017, dupa ce rabia a fost confirmata de medicii de la DSVSA Iasi.

"Cadavrul animalului infectat cu virusul rabic a fost dirijat catre o unitate de neutralizare in vederea distrugerii. S-a dispus vaccinarea antirabica de necesitate a tuturor speciilor receptive din exploatatia in care a fost depistata bovina infectata si supravegherea zilnica a efectivului de bovine prin examene clinice, pentru depistarea precoce a unor eventuale noi cazuri. De asemenea, s-a dispus vaccinarea antirabica in regim de urgenta a intregului efectiv de carnasiere din zona de protectie si reducerea numarului de caini fara stapan din zona de protectie. In prezent, se continua ancheta epidemiologica pentru depistarea de infectie si stabilirea masurilor ce se impun in aceste situatii", a declarat Gabriel Ciobanu, director la DSVSA Iasi.

Rabia este o boala mortala produsa de un virus care afecteaza creierul si maduva spinarii atat la animal, cat si la oameni. Este o boala infectioasa a sistemului nervos determinata de virusul rabic cu o evolutie rapida care duce invariabil la deces.

Citeste si : Un celebru om de afaceri din Iasi apare intr-un dosar de coruptie! Executorul este liber!

Adauga un comentariu