Stiri si curiozitati

Se poate face CASCO pe o lună? Iată tot ce trebuie să știi despre această asigurare

Publicat: 10 ian. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Se poate face CASCO pe o lună Iată tot ce trebuie să știi despre această asigurare
Dacă automobilul tău este distrus de un copac, zgâriat în parcare sau afectat de alte incidente, în care tu nu ești implicat, asigurarea CASCO intervine pentru tine.

Probabil ai auzit de multe ori de asigurarea CASCO, dar știi exact în ce constă? Ei bine, spre deosebire de RCA (o altă asigurare pentru automobil), aceasta îți asigură mașina împotriva tuturor daunelor, indiferent că vina este a ta sau a altui participant la trafic. Dacă se poate face CASCO pe o lună, dar și multe alte informații prețioase despre această asigurare, vei afla în rândurile care urmează.

În timp ce asigurarea RCA îi despăgubește pe cei cărora le produci daune (alți participanți la trafic, pietoni), asigurarea CASCO este cea mai bună soluție pentru mașina ta. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că asigurarea intervine în cazul tuturor daunelor, chiar dacă vina este a ta sau a altcuiva. Cu toate acestea, CASCO nu este obligatorie prin lege, pe când asigurarea RCA da.

În altă ordine de idei, dacă automobilul tău este distrus de un copac, zgâriat în parcare sau afectat de alte incidente, în care tu nu ești implicat, asigurarea CASCO intervine pentru tine. În schimb, dacă ai doar asigurare RCA, mașina va fi reparată pe banii tăi.

un bărbat care își îmbrățișează mașina
Asigurarea CASCO este cea mai bună soluție pentru mașina ta.

Se poate face CASCO pe o lună? Totul despre această asigurare

Polița CASCO se încheie pe o perioadă determinată de până la un an. Se reînnoiește la nevoie, iar asiguratorul va avea grijă să te înștiințeze, în momentul în care te apropii de finalul perioadei acoperite.

Asigurarea CASCO poate fi încheiată la orice companie de asigurări auto, însă trebuie să ai în vedere că riscurile pe care le acoperă pot fi diferite. Astfel că, în funcție de polița încheiată, dar și de suma asigurată, vei beneficia de mai multe sau mai puține riscuri acoperite de asigurare.

Înainte de a achiziționa o poliță CASCO, gândește-te la riscurile la care este expus automobilul tău: poate fi avariat în trafic din vina altor participanți, poate suferi un incendiu, poate fi afectat de fenomene naturale (de exemplu, grindină), poate fi furat și așa mai departe. De aceea este atât de importantă asigurarea, deoarece poate acoperi toate aceste riscuri. În acest fel, automobilul tău poate fi reparat sau chiar înlocuit, atunci când este cazul.

o mașină verde protejată de mâini
Asigurarea CASCO poate fi încheiată la orice companie de asigurări auto.

Cum funcționează asigurarea CASCO și cât costă?

Daci ai asigurare CASCO, iar autoturismul tău a luat parte la un eveniment nefericit, primul lucru este să faci o constatare. Aceasta va fi preluată de inspectorii companiei, de la care ai achiziționat asigurarea, sau de la reprezentanții poliței. Ulterior, se va întocmi un dosar de daune, pentru a stabili ce reparații sunt necesare.

Mașina va putea fi reparată fie în service-ul recomandat de compania unde ai asigurarea, fie în regim propriu (dacă acest aspect apare în contract).

În ceea ce privește prețul asigurării, acesta nu este unul fix. Diferă în funcție de companie, de valoarea mașinii și de riscurile acoperite. În general, prețul este exprimat în euro, iar plata se face în lei, la cursul BNR din ziua respectivă.

două mașini de jucărie așezate pe bancnote
Prețul asigurării CASCO nu este unul fix.

Daune care nu sunt acoperite de asigurarea CASCO

Asigurarea CASCO ar putea să nu asigure următoarele riscuri: încălcarea legii (conducerea în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor), participarea la întreceri sau competiții auto, când mașina este condusă de o persoană fără permis auto sau când este vorba despre circulația în afara drumurilor publice.

Chiar și așa, riscurile care nu sunt acoperite de polița CASCO pot fi diferite de la un asigurator la altul. De eceea, este extrem de important să verifici aceste clauze înainte de semnarea contractului.

doi oameni care se ceartă în fața unor mașini
Asigurarea CASCO nu poate acoperi toate riscurile.
Comentarii
Adauga un comentariu