Actualitate

Se schimbă legislația muncii. Ce se întâmplă cu cei care lucrează online

Publicat: 26 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se schimbă legislația muncii. Ce se întâmplă cu cei care lucrează online
Parlamentul European dorește să instituie un cadrul legal pentru a garanta condiții de muncă bune pentru lucrătorii din platformele digitale.

Se schimbă legislația muncii și mulți români vor fi afectați. Parlamentul European și Consiliul European sunt pe cale să aducă schimbări semnificative în condițiile de muncă pentru lucrătorii care-și desfășoară activitatea pe platforme digitale. Iată ce se întâmplă cu cei care lucrează online.

Se schimbă legislația muncii

Se estimează că până la 5,5 milioane de persoane care lucrează prin intermediul platformelor digitale de muncă ar putea fi expuse riscului de încadrare greșită în ceea ce privește statutul lor profesional, motiv pentru care persoanele respective nu pot beneficia de drepturile și de protecția la care ar avea dreptul în calitate de lucrători dependenți, adică angajați.

Implementarea directivei UE ar trebui să vină cu o serie de avantaje practice pentru lucrători online, și anume să crească securitatea locului de muncă și a activității, să îmbunătățească condițiile de muncă, să îmbunătățească relațiile de muncă, să sporească predictibilitatea în ceea ce privește modul în care platformele digitale operează și interacționează cu lucrătorii lor în România.

Ca orice directivă europeană, odată adoptată, autoritățile române ar fi obligate să o transpună în legislația națională în termen de 2 ani. După un studiu recent, au fost identificate cele mai căutate locuri de muncă la început de an. Pozițiile de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor candidaților.

Joburi precum dezvoltatori de software, ingineri de rețea, analiști de date și securitate cibernetică ar putea avea salarii foarte atractive în 2024, datorită cererii mari de pe piață. IT managerii pot câștiga în jur de 6.500 de euro pe lună. Și în domeniul juridic se câștigă foarte bine. Avocatura este un alt domeniu bine plătit în România. Sarcinile lor complexe și responsabilitățile legale le aduc un salariu mediu de aproximativ 5.000 de euro pe lună, în cazul avocaților cu minimum 10 ani experiență.

Munca pe platformele digitale va fi reglementată de UE

Parlamentul European dorește să instituie un cadrul legal pentru a garanta condiții de muncă bune pentru lucrătorii din platformele digitale. Principalele obiective vizează definirea conceptului de lucrător pe platforme digitale: să se clarifice dacă lucrătorii pe platforme ar trebui să fie clasificați ca angajați sau ca lucrători independenți;

condiții de muncă și dreptul la o remunerație corectă: directiva ar urma să definească timpul de muncă pentru lucrătorii pe platforme digitale și să implementeze un sistem de remunerare echitabil;

acces la protecție socială: lucrătorii pe platforme vor avea acces la schemele de protecție socială, indiferent dacă sunt clasificați ca angajați sau lucrători independenți;

dreptul de negociere colectivă: propunerea urmărește să consolideze dreptul lucrătorilor pe platforme digitale de a forma sau de a se alătura sindicatelor.

Pe lista joburilor online plătite foarte bine se află arhitectul de baze de date. Toate aceste date trebuie să fie introduse într-un sistem sigur, care poate gestiona o cantitate semnificativă de informații. Datele stau la baza multor afaceri, motiv pentru care acest job e căutat în diferite industrii. Și specialiștii în transformare digitală vor fi la mare căutare.

Legislația fiscală, legislația muncii și cea de protecție socială ar trebui să fie adaptate pentru a include drepturile și obligațiile lucrătorilor pe platforme digitale.

Adauga un comentariu