National

Se va ajunge la vaccinare anti-COVID-19 sezonieră? Iată ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Publicat: 10 mai 2021
medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul vaccinului împotriva COVID-19 a vorbit despre redeschiderea școlilor
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Luni, 10 mai, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a fost invitat la Antena 3, unde a vorbit despre cât de des va fi necesar ca oamenii să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Medicul militar, șeful campaniei de imunizare la nivel național, este de părere că nu va fi necesară vaccinarea sezonieră. În plus, acesta a mai spus că nu crede că se va ajunge la administrarea celei de-a treia doze.

„Dacă nu vom avea o variantă virală emergentă, mutantă, care să nu fie acoperită de vaccinurile actuale, nu cred că se va ajunge la administrarea celei de-a treia doze, nu cred că vom ajunge la vaccinare sezonieră.

Însă, totul depinde de noi. Depinde de noi în măsura în care acum ne vom vaccina într-un număr mai mare, tocmai pentru a reduce circulația virusului în populație, tocmai pentru a scădea numărul de cazuri și pentru a nu mai da posibilitatea acestui virsu să acumuleze noi mutații”, a explicat Valeriu Ghoerghiță.

Se va renunța la mască? Valeriu Gheorghiță: „Eu cred că da”

În ceea ce privește masca de protecție, Valeriu Gheorghiță a precizat că s-ar putea să se renunțe la măsura purtării obligatorii, însă doar în momentul în care se va atinge pragul de 50% de persoane vaccinate.

„Eu cred că da, pentru că acest lucru se va reflecta în evoluția cazurilor de zi cu zi, în evoluția îmbolnăvirilor, în evoluția epidemiei. Deja vedem că am ajuns la o rată de incidență cumulată medie, la nivel național, de aprox. 1 – 1,1, ceea ce este foarte bine. Cu alte cuvinte, România intră într-un scenariu verde. Sigur, încă există diferențe de la un județ la altul, de la o localitate la alta, însă per ansamblu lucrurile stau foarte bine din punct de vedere epidemiologic”, a precizat Gheorghiță, la Antena 3.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România consideră că numărul mare de persoane imunizate, în timpul maratonului de vaccinare de la București, este rezultatul entuziasmului personalului medical, al solidarității și determinării acestora, dar și al accesibilității ușoare la vaccinare.

„Oamenii își doresc să se vaccineze. (…) Avem peste 20.000 de persoane care, în cele 64 de ore, au reușit să se vaccineze, lucru care este absolut fabulos”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Valeriu Gheorghiță: „Pragul de imunitate de peste 50% ar trebui să îl atingem, probabil, undeva la sfârșitul lunii iunie”

Șeful CNCAV a fost întrebat când va fi atins pragul de 50% de persoane vaccinate, din populația țării. Acesta a răspuns că acoperirea vaccinală este de peste 30%, iar pragul de 50% ar putea fi atins la finalul lunii iunie.

„Dacă din cele aprox. 15 milioane de persoane care mai sunt, în momentul de față, între granițele României, și dacă înlăturăm și persoanele sub 16 ani, pot să vă spun că în momentul de față rata de acoperire vaccinală este de peste 30%, ceea ce se reflectă în evoluția epidemiologică din ultimele săptămâni.

Pragul de imunitate de peste 50% ar trebui să îl atingem, probabil, undeva la sfârșitul lunii iunie. AR fi o perioadă realistă”, a explicat coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19, la Antena 3.

Adauga un comentariu